környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Térkép bolygónk érintetlen területeiről

2007.07.02. 18:11 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: térkép érintetlen

Utak a szárazföldön és a tengeren – az emberiség szinte az egész bolygót behálózta már. Csupán a Föld 17 százaléka maradt érintetlenül.

Az emberiség bolygónk területének nagy részét, - élővilágával egyetemben -, ellenőrzése alá vonta. Az amerikai Peter Kareiva, a Nature Conservancy természetvédelmi szervezet munkatársa az emberi befolyásról globális térképet is készített, amelyet a Science tudományos magazin legfrissebb számában mutatott be.

A kutató számításai szerint a szárazföld 50 százaléka mára mezőgazdasági művelés alá került, e folyamatban az erdők fele eltűnt.


Érintetlen területek


Közvetlen ember által nem befolyásolt területnek ma már csak a Föld felszínének 17 százalékát nevezhetjük.

Ennyi körülbelül azon területek aránya, ahol nincsenek települések, utak, mezőgazdasági termelés illetve éjszakai világítás. Ám a természet még e területeken sem igazán vad, érintetlen - a légszennyezés vagy az inváziós fajok terjedése már ezeket a tájakat is elérte.
www.nationalgeographic.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr94110237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása