környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Viharos klímavita

2007.06.04. 22:02 | Alia | Szólj hozzá!

Amerikában csökkenő költségvetéssel "segíti"a kormányzat a NASA munkáját, míg Kína éppen most jelentette be a klímaváltozással kapcsolatos stratégiáját. Kína ezzel szemben nemzeti stratégiával igyekszik lassítani a változásokat.

Tagadhatatlan, hogy felgyorsult a klímaváltozás folyamata, állítják a világ vezető klimatológusai. Az ENSZ klimatológiai jelentései zord jövőt ígérnek, amelyben csökkenő termés, éhínség, viharok és szárazság körvonalazódik. A legtöbb ország a változtatás szükségességéről beszél. Abban azonban már nem nagyon van összhang, hogy mit is kéne, mit is lehetne tenni az egy erősödő hatások enyhítésére.

Az “üvegházhatást" okozó gázok kibocsátásában Amerika és Kína élenjár. A politikusok viszonylag lassan hallották meg az évek óta hangosan kampányoló környezetvédő szervezeteket, illetve a komoly tanulmányokkal érvelő tudósokat.

A politikai életben - és természetesen a Föld légkörében is - egyre nagyobb viharokat okozó klímaváltozáshoz még mindig nem állnak egységesen a világ vezető nagyhatalmai.

Amerika sem egységes

Noha Bush elnök is a klímaváltozás hatásainak mérsékléséről szónokol, s egyre fokozódik a nyomás a környezetbarát technológiák megvalósításának irányába, úgy tűnik Amerikának még mindig nem fontos a globális klímaváltozás ügye. A kongresszus tagjai még mindig nem értik, hogy nem átmeneti jelenségről van szó, hanem az egész világot érintő beláthatatlan következményekkel fenyegető változásokról.

Az, hogy az amerikai vezetés klímaváltozással kapcsolatos tervei nincsenek harmóniában Bush nyilatkozataival kiderül a kongresszus által meghozott támogatási keretekből. Erre mutatott rá a napokban a NASA egyik vezetője az ABC News-nak adott nyilatkozatában.

A globális felmelegedés elleni harc, az űrkutatás és földi élet védelme a veszélyes meteoroktól, mindezen témákban komoly problémákat okozhat a kongresszus legújabb kiadáscsökkentő tervei.

A kutatások visszafogása nem segíti a világszerte egyre intenzívebben érzékelhető változások megértését, és lehetetlenné teszi olyan stratégia kidolgozását, amely megvédheti az ország lakóit a folyamat negatív hatásaitól.

Egyes államokban - például Kaliforniában - már a saját bőrükön érzik a polgárok a változás szelét. Itt természetesen egyre nagyobb szerepet kapnak az alternatív energiafelhasználási lehetőségek, a környezet kímélő technológiák alkalmazásai is. Amerikának láthatóan egyre erősebb viharokkal kell, hogy szembe néznie minden tekintetben.

Kína stratégiát ígér

A kínai vezetők ezzel szemben, úgy tűnik megértették, hogy ideje lenne tenni valamit a folyamat lassítása érdekében. Egy hétfői közlemény szerint a kibocsátási értékek egyértelmű és határozott csökkentésére törekszenek a jövőben.

Nem csak az üvegházi gázok kibocsátását csökkentenék, hanem az energiahatékonyságot is növelné az ázsiai nagyhatalom, ami szintén a felgyorsult klímaváltozási folyamat lassítását szolgálná.

Ma Kai az ország fejlesztési minisztere ugyan hangsúlyozta, hogy Kína nem hajlandó minden felelősséget magára vállalni a mintegy egy évszázada tartó folyamatban, de bejelentette, hogy mindent el fognak követni, hogy az ország megfeleljen a nyugaton is elfogadható károsanyag kibocsátási elvárásnak.

A minisztériuma által kidolgozott hosszú távú stratégia alapján Kína szeretné jelentősen csökkentené az ipara által okozott környezeti terhelést minden területen, növelni szándékozik a megújuló energia nyújtotta alternatív energiatermelését.

A most bejelentett stratégiát egy 62 oldalas jelentés összegzi, amelyben a gazdaság és a környezetvédelem kérdéseit igyekeztek az ország vezető kutatói, és gazdasági szakemberei összehangolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8892749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása