környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Jobb-e autózni, mint villamoson utazni?

2008.03.24. 13:36 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: kozlekedes


 
Erre a kérdésre mindenki ismeri a választ: az autó kényelmesebb és csak azzal kell megosztani, akivel szeretném . A mondat másik fele azonban hiányzik: az autózás lassú, környezetszennyező és drága! A lassulás 40 százalékos, a környezeti terhelés 60 százalékát okozza, negatív (externális) költsége Budapesten több, mint 500 milliárd forint évente.

Az autózás lassú

Az ezredforduló környékén Budapesten az autós közlekedés 5 év alatt drasztikusan lelassult. A lassulás mértéke óriási; ez a kocsiban ülőnek plusz üzemanyag költséget jelent. Az autók számának növekedése és az egyéni közlekedés lassulása ahhoz vezetett, hogy jelenleg a városban az autók átlagsebessége a Nagykörúton belül 13 km/h (az egész városra vetítve ez az érték 22,3 km/h), ezzel szemben a közösségi közlekedés keringési átlagsebessége 21km/h, de a Nagykörúton belül is meghaladja a 15 km/h-t csúcsidőben.

    
Az autózás környezetszennyező

 A BKV Zrt. által üzemeltetett 10 közlekedési ág közül csak egy károsítja a Budapestiek levegőjét, ez pedig a busz. Jelenleg Társaságunk az utasok 41,3 százalékát busszal, 26,4 százalékét villamossal, 22 százalékát metróval juttatja el úti céljához, a maradék 10,3 százalék oszlik meg a többi közlekedési ág között.
Ha a közlekedési ágak közötti megoszlást tovább módosítjuk úgy, hogy a változtatástól azt várjuk, hogy a kötöttpályás közlekedés előnyben részesüljön, akkor a környezetre is kevesebb terhelés jut.
A BKV azonban jelenleg is csak a töredékét okozza
a budapesti közlekedésből eredő levegő szennyezettségnek.

Az autózás drága, sok helyet foglal és nem energia-hatékony

Az autózás drága annak, aki a gépkocsit üzemelteti, ezt mindenki tudja (járműárak, adók, biztosítások, üzemanyagköltség). Azt azonban nem is gondolnánk, hogy a budapesti közlekedés ténylegesen megfizetett externális költsége 532 milliárd forint.
 
BKV Zrt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr27394551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása