környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Olvadó sarkvidék, nedvesebb trópusok?

2007.06.03. 10:53 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: trópusok

 A sarkvidéki felmelegedés közvetlen hatással van a trópusi esők mennyiségére

Ez fordítva is igaz, ha az Antarktiszon és az Arktiszon csökken a hőmérséklet, Afrika gyors ütemben kiszárad - állapították meg német geológusok, a wissenschaft.de német tudományos portál beszámolója szerint. A német tudósok rekonstruálták a nyugat-afrikai monszunesők vízmennyiségét 155 ezer évre visszamenőleg. Arra a következtetésre jutottak, hogy a sarkvidékek klimatikus változásai gyorsan és közvetlenül hatnak az atmoszférán át a trópusok időjárására. Ha az Északi-sarkon melegebb van, akkor a trópusokon a lehető legrövidebb időn belül több eső esik.

A geológusok új módszert használtak vizsgálataik során, amely szerintük közvetlen lehetőséget nyújt a régmúlt idők klímájának kutatásához. A kiindulási alap egy 37 méter hosszú furatminta volt, amely a Guineai-öbölből származik, ahol a Niger és Sanaga folyók torkolata található. Az anyagmintában található fosszíliák elárulják, mennyi volt az édesvíz mennyisége, amely a folyókból az óceánba került.

A kutatók az anyagmintát egyidejűleg összehasonlították a Grönland északi részéről származó hasonló furatanyaggal. A német tudósok megállapították, hogy az északi-sarki klímaváltozások már 40-50 év múlva tükröződtek a nyugat-afrikai csapadék mennyiségében. "Most először sikerült egyértelmű bizonyítékot találni arra, hogy a monszunesők igen érzékenyen "reagálnak" a sarki területek jégpajzsának változására" - mondta Syee Weldeab, a Leibniz Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. Végkövetkeztetésük: ha a klíma nagyon hirtelen változik, akkor az ökoszisztémának alig van ideje alkalmazkodni - írja a német tudományos portál.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3091691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása