környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Országos klíma program

2008.04.05. 12:29 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: klimaprogram

A környezetvédelmi tárca egyik fő törekvése, hogy a környezettudatos nevelés a pedagógusok és a szülők segítségével a mindennapok részévé váljon - hangsúlyozta Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca országos Klíma Programjának első helyszínén, Miskolcon, az ország első öko-iskolájában. A zöld tárca vezetője a klímavédelem jelképeként facsemetét ültetetett a Könyves Kálmán Általános Iskola udvarán, majd a gyerekekkel beszélgetett a környezetvédelem fontosságáról. A tárca több mint egy hónapos akciósorozata hat várost érint tudományos, szakmai és lakossági programokkal.

Az első állomás Miskolc

A klímakörút részeként és egyben első állomásaként Miskolcra érkezett a minisztérium zöld programja. A reggeli öko-iskola látogatáson Fodor Gábor a klímavédelem jegyében egy facsemetét ültetett a Könyves Kálmán Általános iskola udvarán, Káli Sándor polgármester és a gyerekek segítségével. Ezt követően a kisiskolások bemutatták a környezettudatosság jegyében kialakított oktatási intézményüket. Az iskolai programot követően a zöldtárca vezetője a Miskolci Egyetem rektorával közösen megnyitotta a szakmai programot. Az előadásokon az érdeklődök megismerhették a nemrégiben öt párti konszenzussal elfogadott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS), Dr. Láng István akadémikus a Változás-Hatás-Válaszadás (VAHAVA) programról tartott előadást, bemutatva, miként járulhat hozzá a tudomány a fenntartható fejlődés megalapozásához. A délutáni, és esti lakossági programok keretében többek között az Országos Meteorológiai Szolgálat ismert és közkedvelt kollégáitól, Visy Károlytól és Németh Lajostól hallhatnak előadást az éghajlatváltozás jelentőségéről. Dr. Páldy Annától pedig arra is választ kaphatnak, hogy a klímaváltozásnak és a globális felmelegedésnek milyen egészségügyi hatásai lehetnek. A program résztvevői egy fogadalomfalon tehetik meg személyes klímavédelmi vállalásaikat. 16 órától folyamatosan gyerekprogramok, koncert és látványos fényjáték színesíti a miskolci klímanapot.      

A Klíma Program célja

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kiemelt, pártok felett álló, nemzeti ügyként kezeli a klímaváltozás problémáját. Az éghajlatváltozás hatásainak megfékezését szolgálja a tárca több, mint egy hónapos akciósorozata, amelynek célja, hogy a lakosságot, a politikai és a gazdasági döntéshozókat környezettudatos magatartás kialakítására ösztönözze annak érdekében, hogy Magyarország sikeresen csökkentse - a klímaváltozást és a globális felmelegedést gyorsító - üvegházhatású gázok kibocsátását és az energiafelhasználást. A zöldtárca tanulmánya szerint ugyanis akár 7-8 százalékkal csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása a lakosság hatékonyabb energiafelhasználásával.

A hazánkban elfogyasztott energia 38 százalékát a lakosság használja fel, elsősorban épületek fűtéséhez és a melegvíz előállításához. Az épületekhez kapcsolódó energiafelhasználás csökkentésével egyszerre lehet kisebb a fűtés- és villanyszámla, miközben csökken a klímaváltozásért leginkább felelős CO2 és az egyéb károsanyag-kibocsátás is.

Mit tehetünk?

A klímaprogram kiemelt célja a figyelemfelhívás és a szemléletváltoztatás, hiszen néhány figyelmetlen tettel naponta ártunk a környezetünknek. Érdemes például mindig elzárni a csapot fogmosás közben, mert így akár 65 liter vizet is megspórolhatunk. Hazánk napi átlagos fejenkénti vízfogyasztása 110 liter, míg a Szaharában élőkre átlagosan mindössze alig napi 20-30 liter jut. Egy Magyarországon élő ember évente 4 millió tonna hulladékot termel, ami körülbelül 3 Gellért-hegynyi mennyiséget jelent. Ha a környezetünkben felhalmozódó papír mennyiségből akár csak 1 kilót is újrahasznosítanánk, 900 kg-mal kevesebb CO2 jutna a levegőbe, ami csökkentené a klímaváltozás hatásait. Egy nyári délután elfogyasztott behűtött sör dobozának gyártásához annyi energia szükséges, mint amennyit egy férfi egy év alatt használ el villanyborotvája rendszeres működtetéséhez. A klímaprogram többek között arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy mindezek ellen tehetünk.

A Klíma Program

Hat vidéki nagyvárost (Miskolc, Szeged, Debrecen, Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza) érint május 9-ig a minisztérium klímakörútja, szakmai és lakossági programokkal. A klímanapok során szó esik az éghajlatváltozás egészségügyi hatásairól, klímasátor fogadja az érdeklődőket, bemutatkoznak a helyi zöld szervezetek, játékos klímavetélkedőre is sor kerül, és öko-lábnyom mérés is lesz, amely segítségével kiderülhet, mennyire környezetterhelő az életformánk. Fogadalom-tételekre is lehetőség lesz, és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembereitől is lehet kérdezni. A minisztérium az adott várossal összefogva az esti szórakoztató koncert előtt a város főterét fénnyel festi zöldre.

A program részeként - Fodor Gábor meghívását elfogadva - április 7-10. között Budapesten ülésezik az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete (IPCC), amely tavaly megosztott Nobel-béke díjat kapott munkájáért. A tanácskozáson több nagytekintélyű szakember és akadémikus tart előadást. Az eseményt április 8-án hivatalosan a zöldtárca vezetője nyitja meg az IPCC elnökével közösen.

A tervek között szerepel továbbá, hogy minden évben annyi facsemetét ültessenek el, ahány csecsemő születik az adott évben. Az első ilyen esemény Tardon lesz, közel 100 ezer facsemete elültetésével.   

A klímaváltozás mindannyiunk ügye

Fodor Gábor kezdeményezésére a klímaprogram megcélozza a politikai döntéshozókat és a gazdasági szféra képviselőit is. A közszférának szánt programok a zöldtárca működésének további „zöldítéséből" indulnak ki, és a többi államigazgatási szerv számára tesznek hasonló ajánlásokat. Olyan átfogó kezdeményezésekre is sor kerül, mint a közbeszerzések és az adórendszer zöldítése. A pártok és országgyűlési képviselők részére környezettudatosságot elősegítő akciókat is indít a zöldtárca. Cél továbbá az is, hogy a közigazgatási intézmények felmérjék szén-dioxid kibocsátásukat, majd cselekvési tervet és programokat készítsenek annak csökkentése érdekében. A klímaprogramban a KvVM tevékenyen együtt kíván dolgozni az önkormányzatokkal és az önkormányzati szövetségekkel, a tudóstársadalommal és a civil szféra szereplőivel.

A minisztérium a gazdaság szereplőire is számít a klímaváltozás megfékezésében. A zöld tárca elismert gazdasági vezetőkből álló Klímatanácsadó Testületet hoz létre, amelynek feladata, hogy elősegítse a klímaváltozás elleni harc hatékony megvalósítását. Emellett a Testület a tárcával közösen ajánlásokat fogalmaz meg a környezettudatos vállalatirányítás terén. A KvVM célja, hogy 2010-re a száz legnagyobb magyarországi cégnél cselekvési terv készüljön a klímabarát, környezettudatos  működésre, és elkezdődjön a tervek megvalósítása.

A lakossági szemléletformáló program - „Tehetsz rá, vagy tehetsz ellene!"

A klímaprogram részeként április elsején átfogó reklámkampány is indult: óriásplakátokon, a sajtóban, valamint televíziós és rádiószpotokban ad praktikus tanácsokat a nagyközönségnek négy témakörben: a vízzel, a hulladékkal, az energiával és a levegővel kapcsolatban. A reklámkampány szlogenje: „Tehetsz rá, vagy tehetsz ellene!". A globális felmelegedés és a klímaváltozás problémájának bemutatására interaktív honlap is indult (www.elhetokornyezet.hu), amelyen a látogatók klímafogadalmat tehetnek és segítséget találnak a klímavédelem érdekében teendő lehetséges lépésekről.

Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1412263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása