környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Mitől bio az ökotermék?

2007.08.22. 15:54 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: bioélelmiszer

Az ökotermék a biotermék hivatalos, az EU és a magyar jogszabályokkal összhangban lévő elnevezése. Ennek alapján hivatalosan az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretei között előállított élelmiszer nevezhető ökoterméknek, de a biogazdálkodás, organikus gazdálkodás, ökogazdálkodás hasonló értelemmel bír. A hangsúly tehát nem a végtermék ellenőrzésén, hanem a termesztés, előállítás körülményein van. Utólag, laboratóriumi vizsgálatok alapján nem lehet semmit sem ökotermékké minősíteni.

Ennek az az oka, hogy az ökogazdálkodás szemléletének középpontjában a természet megóvása áll; a talaj termékenységének fenntartása, az ökológiai sokszínűség megőrzése. Ne feledjük, az egyik leginkább környezetszennyező iparág a mezőgazdaság. Sok mesterséges anyagot használ, mely az élő világ minden szintjén közvetlenül is hat: élő és talajvizeinkre, talajainkra, a levegőre, az állatokra, növényekre és emberekre egyaránt. Nagy szükség van a szelíd módszerek megismerésére és elterjesztésére.

Mi történne, ha a szermaradványok vizsgálata alapján minősítenénk? Túl azon, hogy ez igen költséges módszer, sokszor nem is tudnánk, mit keressünk: a használt anyagok bomlástermékei pontosan nem ismertek, s mások lehetnek a különböző növényekben, ezek az anyagok vagy bomlástermékekeik, vivőanyagaik, stb. kölcsönhatásba léphetnek egymással. Számos új probléma vetődne fel, jóval egyszerűbb azt megoldani, hogy ezek az anyagok be se kerüljenek élelmiszereinkbe. Laboratóriumi vizsgálatokra csak vitás esetekben, gyanú esetén, ill. szúrópróbaszerűen kerül sor.

Az ország több nagyvárosában is van már Ökopiac, ahol ellenőrzött termelőktől beszerezhetőek a friss biozöldségek, gyümölcsök. Részletekről a Biokultúra Egyesületben adnak felvilágosítást. Budapesten a Marczibányi téren minden szombaton délelőtt várják az érdeklődőket. (okogazdabolt.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr97146145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása