környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Mobil kutyapiszok-gyűjtő

2008.03.30. 23:51 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: mobil kutyapiszokgyujto

Mobil kutyapiszok-gyűjtő a belvárosi kutyásoknak

Belváros tiszta, kutyapiszok mentes utcákat szeretne. A kulturált ebtartás érdekében kampányba kezdett a városvezetés, pórázra szerelhető, kutyapiszok-gyűjtőket osztanak az V. kerületi kutyásoknak.


 
Szokássá kívánják alakítani a kutyapiszok felszedését – mondta Rogán Antal, Belváros polgármestere, amelyhez ingyenes mobilgyűjtőkkel kívánnak segítséget nyújtani a kerületi kutyásoknak. Ilyen gyűjtőket kaptak a kampány kezdetén a Szabadság téri parkban.
 
Bár egyre több kutyás számára természetes, hogy sétáltatáskor felszedje kedvence után a piszkot, sokan azonban még mindig „ottfelejtik” a végterméket a flaszteren. Belváros vezetése szeretné, ha mindenki számára szokássá válna, hogy összeszedje kutyája után a piszkot – mondta Rogán Antal. Belváros polgármestere kerületi kutyatartókkal találkozott február 6-án a Szabadság téri parkban, ahol megajándékozta őket egy pórázra rakható, úgynevezett mobilkutyapiszok-gyűjtővel. A műanyag borítású tartóból könnyedén kihúzható a kutyagumi összeszedésére alkalmas nejlonzacskó. A pórázon tartva egy ebtartó sem felejti otthon sétáltatás előtt a gyűjtőzacskót. A húsz nejlonzacskót tartalmazó tégely újratölthető, de a belvárosi közterület-felügyelet munkatársai is segítenek az utánpótlásban. A tiszta utcák, rendezett környezet érdekében osztják szét a gyűjtőket, első körben kétszázat, de valamennyi kutyásnak, mintegy ezer belvárosi ebtartó ingyen kap az önkormányzattól. Rogán Antal szeretné, ha az elkövetkezendő időszakban, ezen eszköz segítségével is szokássá válna a kutyapiszok összeszedése az V. kerületben.
Néhány hónapos türelmi időt követően a belvárosi közterület-felügyelők figyelmeztetik a kedvencük végtermékét az utcán felejtő ebtartókat – tudtuk meg Illés Istvántól, a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet vezetőjétől. Az egy éves türelmi időt követően bírságolják a szabálysértőket, akik akár 10 ezer forintos büntetésre is számíthatnak. A cél azonban nem a büntetés – tette hozzá Rogán Antal -, szeretnék elérni, hogy minden belvárosi számára természetessé váljon a kulturált ebtartás.
Jelenleg is több helyen találni kutyapiszok-gyűjtő zacskóadagolókat az V. kerületben. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatták, állandó a hiány van a zacskókból, feltöltésük problémás. A mobilgyűjtők egyszerűbbek, bárki feltöltheti magának otthon, nem kell keresgélnie gyűjtő után az utcán. A most vásárolt gyűjtőket egyébként a piacinál kedvezőbb áron, darabját 800 forintért vásárolta meg az önkormányzat. Ezekből osztanak szét mintegy ezret a belvárosi kutyások között, akik csaknem 1200-an vannak. Ezt az adatot az állatorvosoktól tudják csak, hiszen az V. kerületben nincs ebnyilvántartás, s mint azt Rogán Antal hangsúlyozta, nem is szándékoznak bevezetni, mint ahogy az ebadót sem.
Belváros vezetése a jelenlegi kutyafuttatók mellett megnyitná a Szabadság tér egy részét a kutyások előtt, így a mostaninál elhatárolhatóbb módon sétáltathatnák kedvenceiket, miközben nem zavarják a játszótéren lévő gyerekeket és a parkban sétáló időseket.
(Mai Belváros)

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr80403946

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ 2018.04.16. 13:41:18

Simon Pegg az előző és a következő Star Trek moziról - Űrszekerek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása