környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Országos Zöld „Vadművelet"

2007.06.04. 23:34 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: vadművelet

Zöld meglepetés fogadja a főváros és három kelet-magyarországi megyeszékhely lakóit június 5-én. A Környezetvédelmi Világnap hajnalán ugyanis zöld aktivisták szállják meg a sivár városi tereket, hogy a beton és kőfelületek közé apró kertészkedéssel egy kis életet leheljenek.

A ,,gerilla-kertészkedést" a Hegyalja Fesztivál kezdeményezte és finanszírozza, mely tudatos építkezéssel évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fiatalok körében a környezetvédelem és a környezettudatosság kommunikációjára, valamint a civil szerveződéseknek is egyre nagyobb teret ad. Az országos eseményhez több ismert személyiség is kapcsolódik majd, persze inkognitóban.

Árvácskák a vasoszlopok tövében, futónövények a buszmegállókon, virágkosarak a betonkerítésen, virágágyás egy elhanyagolt szökőkút medencéjében. Többek közt ilyen meglepetésekre számíthatnak Budapest, Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza lakói június 5-én, kedden reggel a munkába igyekezve. Az akció a Környezetvédelmi Világnapon arra hívja fel a figyelmet, hogy betondzsungelünk zöldebbé, barátságosabbá tétele nem emberfeletti munka, csak egy apró elhatározás kérdése.

Az akciót kezdeményező és finanszírozó Hegyalja Fesztivál egyik vezetője Bukoviszky Béla, - aki társaival határozott zöld üzenettel hozta létre az eseményt a tiszai ciánszennyezés évében - kiemeli: ,,Egy nagy nyári fesztivál már nem szerveződhet csak a bulizás köré. Fel kell ismernünk, hogy ez a néhány nap kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a neves zenekarok és a jó programok mentén a környezetvédelem fontosságára és környezettudatos életmódra sarkalljuk azt sok ezer fiatalt, aki július 11 és 15 közt elzarándokol a Tokaj-Rakamazi Tisza Kempingbe. Ennek jegyében évről-évre egyre több civil szervezet megjelenésének adunk helyt a fesztivál területén, és már a fesztivál előkészítése során is hangsúlyozzuk a zöld gondolkodás fontosságát. Ennek része az országos Zöld Vadművelet is."

A Vadműveletben részt vevő kertész-gerillák közt túlnyomó részt elhívatott zöld aktivistákat és a virágokat, a zöld környezetet kedvelő civilek találunk, de a locsolókannák mögött ismertebb személyiségeket is felfedezhetünk majd. Nyíregyházán az E-misszió Egyesület, Debrecenben a Zöld Kör, Miskolcon a Zöld Kapcsolat Egyesület aktivistái ültetnek majd. Budapesten pedig önszerveződő kertész-kommandó szállja meg a várost hétfőn éjjel. A zöld aktivisták és a virágokat kedvelő civilek mellett például az Irigy Hónaljmirigy zenekar is teljes létszámmal ragad majd gereblyét, hogy részvételükkel is erősítsék a Hegyalja Fesztivál akciójának sikerét.

A növények öntözéséről - remélhetően - Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán a környék lakossága gondoskodik majd a jövőben, a résztvevők nekik, illetve városuknak, míg a fővárosban az aktivisták néhány nap után a Főkertnek ajándékozzák majd az akcióban kitelepített palántákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7492813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása