környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Újratelepítik a tavaly leégett újpalotai erdőt

2008.03.26. 00:06 | Alia | Szólj hozzá!

Összesen 60 000 facsemetét ültetnek a Pilisi Parkerdő szakemberei a tavaly leégett újpalotai erdőterületre. Az erdő várhatóan három év alatt nő ismét akkorára, hogy teljesen árnyalja a talajt.

 
50 000 akác és 10 000 szürke nyár csemetét ültet a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete tavaly júliusban leégett újpalotai erdőbe. Az összesen 60 hektárt érintő tűz a tűzoltóság szerint az elmúlt évtized legnagyobb szabadtéri tűzesete volt Budapesten. A legsúlyosabban a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő 50 éves fenyves károsodott, ezen a területen kell újra ültetni az erdőt.

A megégett faanyag letermelése és elszállítása már 2007 őszén, közvetlenül a tűzeset után megkezdődött. Ezt követte tavasszal a tuskók kiemelése és a szántás. A nagy hőhatás következtében teljesen megsemmisült a homokos talajt borító humuszréteg, ezért volt szükség a talaj szerkezetét és vízháztartását javító mélyszántásra.

Az ültetés várhatóan öt napot vesz igénybe. A gyorsan növő akác és szürke nyár fajok csemetéi várhatóan három év alatt nőnek akkorára, hogy teljesen árnyalják a talajt. Addig minden évben 5-6 alkalommal ápolni, kapálni kell a területet. Az új, lombos fákból álló erdő tűzvédelmi szempontból is biztonságosabb lesz, mint a tavaly leégett fenyves.

Az ültetés befejezése után az oltás és az erdőtelepítés során megrongálódott sétautat az erdészet helyreállítja. Forrás: Pilisi Parkerdő

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr29396823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása