környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Árvíz, belvíz, kullancsveszély!

2007.06.08. 16:46 | Alia | Szólj hozzá!

 A Kullancsszövetség kéri a sajtó képviselőit, hogy a lakosság egészségtudatos nevelésében segítse az Egyesület munkáját azáltal, hogy a jelen magyarországi események fokozott kullancsveszélyes helyzetére hívja fel a lakosság figyelmét.


A Kullancsszövetség kéri a sajtó képviselőit, hogy a lakosság egészségtudatos nevelésében segítse az Egyesület munkáját azáltal, hogy a jelen magyarországi események fokozott kullancsveszélyes helyzetére hívja fel a lakosság figyelmét.
A Kullancsszövetség létrejöttének és működésének fő célja a kullancsokkal- és az általuk terjesztett kórokozókkal kapcsolatos szakmai munkák szervezése és a folyamatosan gyarapodó információk eljuttatása a lakosság széles köréhez.


Dr. Kapiller Zoltán, mint a Kullancsszövetség elnöke a következőkre hívja fel a lakosság figyelmét:

Az elmúlt évtizedekben évről-évre egyre enyhébbek lettek a telek. Megszűntek a tartósan talaj menti fagyokkal telt napok száma, s ezért nő folyamatosan a kullancsok létszáma. Sajnálatosan idén az országban árvízzel sújtott területeken túl még megközelítően 250.000 hektár ált, vagy áll belvíz alatt. Az ár- és belvíz levonulta után a volt vizes területeken hírtelen buja növényzet sarjad. E friss, magasba szökő növényzetbe beözönlenek az erdei- és mezei állatok és a bő táplálékforrás okán gyors- és nagy utódszámú szaporodásba sodródik a faunát adó állatok száma. Ezért a buja növényzetű területeken felszaporodott mezei- és erdei állatokon a kullancsok is logaritmikusan felszaporodnak. Tudjuk, hogy az erdei- mezei állatok közül főleg a kisrágcsálók, rigók, pelék, sünök (de egyéb vadállatok is) fenntartói-hordozói a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusának, a Lyme-kór baktériumának, valamint a kutyák babeziozisát okozó vérélősködőjének. Ezen állatok, mint a kórokozók és a kullancsok felszaporodásának okozói fokozott veszélyt jelentenek a nagy számuk miatt.

Emlékeztetőként szólva az erdők- mezők, közparkok és a kertek is kullancsveszélyt jelentenek országszerte. A fokozódó kullancsveszély okán komplex védekezést kell szervezzünk magunkra- és kedvencállatunkra a kutyánkra is! Mindenképpen tájékozódjanak orvosuknál, állatorvosuknál lakó-, nyaraló- és munkahelyük kullancs fertőzöttségéről.

A védekezés :
-Mielőtt kirándulni indulunk oltassuk be magunkat és egy éves kortól gyermekeinket a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen. Fontos tudni, hogy háziorvosával , gyermekorvosával egyeztesse a szükséges oltási sorozat időbeli beosztásást, s ne felejtsék a szükséges emlékeztető oltásokat sem beadatni, hogy a védettségük folyamatos legyen. Tudatni kell az oltott személyekkel, hogy a védőoltás nem a kullancs ellen-, hanem egy az általa terjesztett legveszélyesebb vírusos betegség, az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd.

-A természetbe induláskor a kullancsok (ill. a többi kullancs terjesztette betegség) ellen úgy védekezhetünk, hogy könnyen ellenőrizhető ruházatba menjünk a zöldbe, és félóránként tartsunk kullancs vizitet. Ruházatunkat, főleg a nyaknál, csuklónál, deréknál és a bokánál fújjuk le a gyógyszertárakban kapható kullancs riasztó spay-val.

A védekezés kutyánknál:
-A hosszúszőrű kutyákat nyírassuk le, mert a kopasz bőrt az irritáló napsütés okán nem csípik a kullancsok. Állatorvosukkal oltassák Lyme-kór ellen kutyáikat. A többi kullancs terjesztette betegség ellen úgy védekezhetünk, hogy például kullancs riaszó-írtó rácsöppentő oldatot (spot-ont), vagy nyakörvet teszünk rá. A kullancsok elleni védelem közvetve megvédi kedvencünket a babeziák támadásától is.


Ha a védekezés ellenére mégis kullancs csípést szenvedünk, vagy szenved el kutyánk, akkor a kifejlett vérszívót az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító kanállal távolítsuk el szakszerűen.

Az eltávolított vérszívót ne dobja el, hűtve tárolja, mert belőle laboratóriumilag kimutatható a Lyme-kórt okozó valamelyik baktérium. A vizsgálat gyorsítja a fertőződés lehetőségének tisztázását.

A 2005-ben történt díjmentes kullancs visszaküldési kampányunk eredménye azt mutatta, hogy minden ötödik kullancs hordozta a Lyme-kór valamelyik baktériumát.

A Kullancsszövetség idén saját költségén kullancsbeküldő egységcsomagokat juttat a gyógyszertárakba. Ezen beküldő tasakokban lehet kullancsot beküldeni az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Lyme Ambulancia Laboratóriumába (1125Budapest, Istenhegyi út 29-31.). A laboratórium 4000,-Ft díjfizetés ellenében vizsgálja a kullancsot, hogy hordozza-e a Lyme-kór baktériumát. Ezen vizsgálatokat plusz 500,-Ft-al támogatja a Kullancsszövetség, hogy a lakosság számára enyhítse a kiadásokat.

A kullancs beküldéssel és egyéb kérdéseikkel május végéig forduljanak munkanapokon 8-18 óráig a Kullancsszövetség információs számaihoz: 224-54-91, v. 224-54-92, ill. egész éven át a www.kullancsinfo.hu honlapon informálódhatnak.

Fontos tudnunk, hogy a lakosság egészségtudatos nevelésében vállal szerepet a Kullancsszövetség. Teszi ezt azért, hogy a természet adta kullancsveszélyre felhívja a lakosság figyelmét és oktassa az egyre tökéletesedő kullancs elleni védekezés módozatainak megismerésében.
A szakszerű tájékoztatás célja az, hogy az ajánlásainkat betartók minél nagyobb biztonságban dolgozhassanak- ill. tölthessék szabadidejüket a természetben- természetesen RETTEGÉS NÉLKÜL.


Dr. Kapiller Zoltán
Kullancsszövetség elnöke
A Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület (1125 Budapest, Istenhegyi út 31/B. Tel.:335-03-38)

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5195159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása