A kis változtatásoknak is nagy hatása lehet
Komposztáló a panelban?
A komposztálás - vagyis az a folyamat, amelynek során a szerves hulladékot a talajban élő mikroorganizmusok értékes humusszá alakítják - szagtalan, konyhai változata, hazánkban még újszerű technikának számít,de Ausztiában és Németországban már kipróbált és bevált gyakorlat. A konyhai ételhulladékokat egy speciálisan kialakított edénybe gyűjtik, amit - a természet hathatós közreműködését helyettesítendő - úgynevezett mikrobeális oltóanyaggal kezelnek, hogy a bomlási folyamat elinduljon. Ebből a későbbiekben kiváló komposztálóanyag lesz, amely akár közvetlenül a talajba, a növények alá is bedolgozható. A vödörbe épített rács miatt, a nedvesség szabadon távozik a komposztból. Az edény alján így összegyűlt folyadék sem haszontalan melléktermék: az öntözővizbe keverve kiváló tápanyag a virágok számára.