környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Olaszországban most mindenki „öko"

2007.05.28. 14:15 | Alia | Szólj hozzá!

A tudósok szerint már igen gyorsan szembe kell néznünk kontinensünk komoly átalakulásával. Jön a szárazság korszaka, a víz egyre nagyobb érték lesz. Vannak erre jelek már most is, például ez az idei áprilisi aszály minálunk. De nemcsak nálunk kezdődik ijesztően ez a nyári szezon, hanem Olaszországban is.
 
Ne tessék nagyon utálni engem, de én már hetek óta eljárok a tengerre napozni és fürödni, annyira meleg van Rómában. Azért úgy kezdtem, hogy ne tessék engem nagyon utálni, mert tényleg irigylésre méltó, mert errefelé sem normális, hogy már május elején napokon keresztül 30 fok van este fél 6-kor. Mi lesz itt júliusban? Annyit ijesztgettek bennünket a klímaváltozással, hogy végül megérkezett Olaszországba. Hoz már Itáliában meleg tavaszt - de most nem meleg tavasz van, hanem forró nyár. És érdekes módon nem a szomjúzáshoz hozzászokott Szicília sivatagosodik el, hanem az elvileg hóval teli Alpok lábánál a Pó-alföld.

Olaszország legnagyobb folyója kiszáradt, eltűnt. Nincs hó a hegyekben, nem esik az eső, nincs víz, a Póban élő harcsák is arrébb költöztek. Az olasz katasztrófavédelem vezetője megtakarításra szólított fel mindenkit. Azt mondta, nemcsak a mezőgazdaságban és az ipari vízfogyasztásban kell spórolni, hanem a lakásokban is. Ne csurgassuk feleslegesen a csapokat, ne kádban fürödjünk, hanem zuhanyozzunk. Ne pazaroljuk a vizet, mert nyárra nem lesz belőle, és áramszünet is lesz, ez lesz az alig elkezdődött új évszázad legforróbb nyara. A 2003-as kánikula nem volt semmi ahhoz, ami most vár ránk.

A tengerparton is látni a felmelegedés jeleit, a víz felzabálta a partot, s a strandtulajdonosok több tonna homokkal válaszoltak. Hatalmas kamionok hozták a homokot, amivel megint feltöltötték a partot, és drágább lett a zuhany is. 50 centről 1 euróra emelték. A nyugágyat pedig 10 euróra napernyővel. Ennek semmi köze a klímaváltozáshoz.

Olaszország egyébként egy emberként válaszolt a vészhelyzetre. A Pó folyót nem lehet feléleszteni, a környezetvédelem divat lett. Most mindenki „öko”. A politikusok is. Egymással versenyeznek a víztakarékosságban. Az olasz sport és ifjúsági miniszter asszony egyenesen bejelentette, hogy olyan kevés vizet használ, hogy már nem is mosakszik. És ezt vallotta be a többi politikus is. A római parlamentben érzik is az illatát. De az izzadság elleni spray dezodorok se tesznek jót, akkor már jobb szappannal megmosni a hónaljunkat.

Még jó, hogy valaki tényleg törődik velünk. Annyit panaszkodunk Olaszországban a szárazságra, hogy a héten három napon át megállás nélkül zuhogott. Szerdán, a pápai audiencián vízben úszott a Szent Péter tér. 30.000 esernyő emelkedett a magasba. XVI. Benedek piros szőnyege óriás szivaccsá nőtte ki magát, a pápa pedig megelégedetten bólintott: látjátok, most veszitek észre, hogy az eső áldás!
 
Sárközy Júlia (Róma)

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4088247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása