környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Tippek egy "zöld" háztartáshoz

2007.05.28. 23:15 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: zold haztartas

1. Az, hogy mit eszünk, és hogy hol vásároljuk meg az élelmiszereinket, sokkal nagyobb hatással van a környezetünkre, mint gondolnánk. Az élelmiszerszállítás során keletkező széndioxid az egyik leginkább környezetszennyező anyag: egyszerűen nem éri meg messziről ideszállíttatni a zöldségeket vagy a gyümölcsöket. Mindenki jobban jár akkor, ha piacon - különösen, ha biopiacon -, kistermelőktől veszi meg az idényzöldséget, -gyümölcsöt. Ezzel egyrészt a helyi termelőket támogatja az ember, másrészt a kisebb távolság kevesebb légszennyezést jelent. Ráadásul ezek a termékek általában kevesebb káros anyagot, permetező- és tartósítószert tartalmaznak, mint azok, amelyeket messziről szállítottak a boltokba.

2. Hetente legalább egy-két étkezésnél hagyjuk el a húst és a húsból készült termékeket! Ezzel nemcsak a testünket tehermentesítjük, de a környezetünket is: a növényi eredetű táplálékokat ugyanis olcsóbb és környezetkímélőbb előállítani, mint az állatokból "nyert" élelmiszereket.

3. A boltokban ingyen kapható műanyagzacskók nemcsak rövid életűek, de a környezetet is elképesztő módon szennyezik: lebomlási idejük több száz év is lehet. Sokkal praktikusabb és környezetkímélőbb, ha varrunk vagy vásárolunk néhány strapabíró pamutszatyrot, amelyekbe nyugodt szívvel belepakolhatjuk, amit vettünk. Mivel könnyen ki lehet őket mosni, hosszú évekig szolgálhatnak egy háztartást. Ráadásul sokkal esztétikusabbak, mint a műanyag szatyrok.

4. Általában jól esik egy fárasztó nap után belefeküdni egy kád forró vízbe, és hosszasan fürdőzni. Ezzel viszont vizet és energiát pazarlunk: míg fürdésnél 140 liter vízben áztatjuk magunkat, addig zuhanyzásnál mindössze 70-80 litert használunk el. Sokkal praktikusabb, energiatakarékosabb és pénztárcakímélőbb tehát, ha hétköznapokon inkább zuhanyzunk, és a hétvégékre hagyjuk a hosszas fürdőzést. A zuhanyzás ráadásul a bőrünknek is jót tesz, hiszen a melegvíz nagyon kiszárítja a bőrt. A tisztálkodáshoz, bőrápoláshoz használjunk természetes alapanyagokból készült, szintetikus anyagoktól mentes biokozmetikumokat.

5. Figyeljünk oda a mosásra is! Nemcsak a mosószerrel érdemes spórolni (hiszen a benne található vegyszerek a bőrünkre és a vizeinkbe) kerülnek, de a vízzel és az energiával is: mindig teli gépet indítsunk el és ne mossunk mindent ugyanazon a programon. Mindig válogassuk szét a ruhákat, és mossunk a lehető legalacsonyabb hőfokon. Ha valakinek érzékeny a bőre, érdemes kipróbálnia a mosódiót: teljesen természetes, környezetkímélő és gazdaságos - ráadásul ugyanolyan jól tisztít, mint bármelyik mosópor. Kiváló mosópor-helyettesítő lehet még a mosószappanból és a kézmosószappanok meradékából készített reszelék: a szappanforgácsot a mosógép adagolójába vagy közvetlenül a dobba is önthetjük.

6. Bánjuk óvatosan a szeméttel! A szelektív hulladékgyűjtés az egyik legegyszerűbb dolog, amit megtehetünk a környezetünkért: egyszerűen válogassuk szét a papírhulladékot, a műanyag palackokat, az üvegeket és a többi háztartási szemetet. Használjuk ki a sok nyilvános helyen megtalálható elem- vagy akkumulátorgyűjtő dobozokat is! Gondolkodjunk el arról is, hogy amit mi ki akarunk dobni, azt nem tudná-e valaki más használni - ugyanígy gondolkodjunk el azon is, mit tudunk használtan, másodkézből megvásárolni.

7. Egy teljesen megújuló energiával (a szelet, a napot vagy a természetes vizeket kihasználva) működő otthon a legtöbb ember számára elérhetetlen, de rengeteg dolgot tehetünk azért, hogy spóroljunk az energiával, így pedig pénzt takarítsunk meg. Nézzük át az otthonunkat, és javíttassuk meg a hibás, rosszul működő háztartási eszközöket. Állítsuk be a fűtést: ha csak egy fokkal lejjebb vesszük a hőmérsékletet, a gázfogyasztásunknak akár tíz százalékát is megtakaríthatjuk - a fűtés feljebb csavarása helyett inkább öltözzünk fel. Szigeteljük le az ajtókat és az ablakokat, és ne hagyjuk feleslegesen nyitva őket.

8. Vásároljunk energiatakarékos háztartási eszközöket, és cseréljük le a villanyégőket energiatakarékos körtékre. Ezek segítségével rengeteg pénzt takaríthatunk meg, és az élettartamuk is hosszabb, mint a hagyományos izzóké. Ne felejtsük el lekapcsolni a villanyt, ha kimegyünk egy szobából.

9. A mikrohullámú sütő nagyszerű találmány, de ne használjuk feleslegesen főzésre vagy a fagyasztott ételek felolvasztására.

10. Ne menjünk mindig, mindenhová autóval: használjuk a tömegközlekedési eszközöket, a biciklinket, vagy - ha lehetőségünk van rá - gyalogoljunk. Nemcsak benzint és pénzt takarítunk meg, de kevesebb káros anyagot juttatunk a levegőbe, sőt, egészségesebbek és karcsúbbak leszünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4088511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása