környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Péntektől szigorodtak az uniós vegyianyag-előírások

2007.06.02. 12:28 | Alia | Szólj hozzá!

Az európai uniós piacon mostantól azok a vállalkozások élveznek versenyelőnyt, amelyek elsőként teljesítik az új vegyi biztonsági előírásokat. Pénteken ugyanis életbe lépett a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről és engedélyezéséről szóló uniós jogszabály, a REACH.

A rendeletet ötéves előkészítés után, tavaly decemberben fogadták el az európai döntéshozók, végső formájáról az utolsó pillanatig késhegyig menő harc dúlt a parlament és az EU-tagországok kormányait képviselő tanács között.

A képviselőknek végül sikerült elérniük, hogy a tagállamok ellenkezésének dacára megegyezés szülessen a mással kiváltható, leginkább veszélyes vegyi anyagok helyettesítésének kötelezettségéről, a gyártók gondossági kötelezettségének elismeréséről, és az állatkísérletek elkerülésének ösztönzéséről.

A vállalkozásoknak az elkövetkezendő tizenegy esztendőben veszélyességi és mennyiségi kritériumok szerint fokozatosan regisztrálniuk kell valamennyi általuk használt anyagot, részletesen dokumentálva a hatóságok felé az anyagok tulajdonságait és felhasználását.

A rendelet előírásainak való megfelelést minden tagállamnak úgynevezett egyablakos rendszerű hatósági eljárással kell elősegítenie, az egyes anyagok alkalmazását és forgalmazását pedig a rendszert összefogó, helsinki székhelyű Vegyi Anyagok Európai Ügynöksége egyéni alapon felügyeli, engedélyezi vagy tiltja.

Az EU-ban a vegyipar több mint 1,3 millió embernek ad munkát, mintegy 27 ezer vállalatnál. Az ágazat éves forgalma meghaladja a 440 milliárd eurót, ezzel a vegyipar Európa harmadik legjelentősebb iparága. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9191253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása