környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

környezettudatosság és informatika

2007.06.05. 15:13 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: informatika

Sun-GKIeNet-felmérés: környezettudatosság és informatika

- Magyarországon általános az a nézet, miszerint a legmodernebb informatikai rendszerek környezetvédelmi szempontból is megfelelnek az elvárásoknak, s ezért a környezettudatos magatartás csak a leselejtezett eszközök megfelelő kezelésében és a legújabb eszközök beszerzésében nyilvánul meg, s figyelmen kívül hagyják például az áramfogyasztást. A Sun Microsystems és a GKIeNet közös, az informatikát használó pénzügyi szerveztek környezettudatosságára vonatkozó kutatásából kiderül, hogy a magyar bankok és biztosítók 30, illetve 20 százaléka méri csak, hogy mennyi energiát használ informatikai infrastruktúrájuk. Azok, aki nem mérik ezt, azt feltételezik, hogy az energiaköltség nem jelentős tétel az üzemeltetésen belül.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a napjainkban Magyarországon üzemelő 45 ezer szerver a teljes áramfogyasztás 1 százalékát használja fel, lakosságarányosan pedig több mint 4 százalékát.

Lőrincz Vilmos, a GKIeNet ügyvezető igazgatóhelyettes, a kutatás vezetője elmondta: Magyarországon évente 37 ezer gigawattóra áramot használnak fel, amiből 11 ezer a lakossági fogyasztás. Hozzátette: munkájuk végeztével a személyi számítógépeket ugyan kikapcsolják a cégek munkatársai, de ezt nem energiatakarékossági, hanem biztonsági okokból teszik.
A kutatásvezető kifejtette: a magyar informatikai vezetők nincsenek érdekeltté téve az energiatakarékosságban, csak például abban, hogy a rendszernek minél nagyobb legyen a rendelkezésre állása. és a biztonsági szintje. Ugyanakkor az is igaz, hogy az informatikai költségek csökkentése növelné az adott cég versenyképességét.

A Környezetvédelem Világnapján rendezett eseményen elhangzott, hogy a világon évente 20-50 millió tonna elektronikus hulladék keletkezik, míg a magyar lakosság évente összesen 4 millió tonna szilárd szemetet termel. Magyarországon évente 12-14 ezer új szervert vesznek, azaz átlagosan 15-20 százalékkal többet, mint az előző évben.

A kutatás során egyebek mellett arra kerestek választ, hogy a legnagyobb vállalatok saját tevékenységük kapcsán miben látják a környezettudatosság lehetőségét és egyáltalán ide sorolják-e az informatikát.

A kutatást végző GKIeNet Kft. munkatársai 15 magyar nagybank és biztosító informatikai döntéshozóival készítettek interjút.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1693103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása