környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

A tíz legmodernebb öko-felhőkarcoló

2007.06.09. 14:27 | Alia | Szólj hozzá!

Innovációval tömve

 

Egy-egy új környezetbarát felhőkarcolóba akár több száz újítást is beépítenek manapság, melynek nyomán igazi kincsesbányákká váltak az öko-technológiák iránt érdeklődők számára – derül ki egy, a fenntartható fejlődés elvei szerint épült toronyházakról megjelent tanulmányból.

Az ecogeek.org című weboldalon megjelent Mixed Greens: An international survey os State of the Art Sustainable Skyscraper Design (Kevert zöldek: nemzetközi kutatás a fenntartható felhőkarcolók tervezésének művészete) - című tanulmányt május végén tették közzé New Yorkban. Ennek alapján vesszük végig a legjobb tíznek ítélt épületcsodát.
 
10. Urban Cactus, RotterdamStátusz: építés alatt
 

 
 
 
 
 
 
 
Az Urban Cactus egy holland lakóház projekt, melyben 98 luxus apartman kap helyet 19 emeleten. A kanyargós, lépcsőzetesen egymásra helyezett erkélyeknek hála, minden lakásának minden teraszára kellő mennyiségű napfény jut, melyből rögtön következik, hogy a lakók beköltözése után tényleg zölddé válhat a toronyház, mert minden erkélyen bőven jut fény a virágoknak, növényeknek. A körbe telepített zöld jelentős széndioxid-elnyelő potenciállal bír majd, ráadásul a fehér épület külső segít enyhíteni a nyári városi hőséget.

9. 340 on the Park,ChicagoStátusz: majdnem készen

 


 
 
 
 
 
 
Amikor még idén, az év folyamán megnyílik a 340 Chicagóban, az első zöld lakó-felhőkarcolót adják át a városban, mely megfelel a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) szabványainak. Az épület minden ökomániás megvalósult álma lesz. Potom hétszázezer dollárért megvásárolható egy 150 négyzetméteres lakás, melyért cserébe rendkívül alacsony közüzemi számlákra számíthatnak a tehetős lakók, lévén az összes üvegfelület teljesen szigetelt, a házra eső esőt pedig külön rendszer gyűjti össze és forgatja vissza. Az abszolút csoda a többemeletes télikert mely a 25. emeleten kezdődik.
8. Waugh Thistleton Residential Tower, LondonStátsusz: tervezőasztalon
 

 
 

 

 

 

A londoni Waugh Thistleton Residential torony tényleg tele l esz környezetkímélő megoldásokkal, ha egyszer megépül.Az épület egyik oldalára tervezett négy csavaros szélturbina évente 40000 kilowatt áramot fejleszt majd, mely várhatóan több mint 15 százalékát teszi ki a ház lakóinak áramigényének. 

 7. A Burj al-Taqa (Energia Torony), DubaiStátusz: Tervezőasztalon

 

 

 

 

 

Ha egyszer valósággá válik a 68 emelet magas szupertorony, a világ legmagasabb zöld felhőkarcolója lehet, a tetejére tervezett 61 méter magas szélturbinának köszönhetően. Burj al-Taqa a 22. legmagasabb épület lesz a világon, ha megkapja az építéséhez szükséges összes engedélyt. A torony energiakészleteit nem csak a szél tölti majd, helyet kap rajta ugyanis 15 000 négyzetméter napelem és az épülethez csatlakozik majd egy mesterséges sziget, mely a tengeri hullámok erejét felhasználó vízi erőműként, a ház légkondicionálásáról gondoskodik majd.

6. Hearst Tower, New York CityStátusz: üzleti célra megnyitva

 

 

 

 

 

A Hearst Tower az első New York-i felhőkarcoló mely megkapta a LEED arany minősítését az USGBC-től (US. Green Building Council), amikor megnyitotta kapuit tavaly. A behemót építéséhez felhasznált vas 80 százaléka újrahasznosított anyagokból készült. A belső terében a lépcsők és a mennyezet szintén újra felhasznált alapanyagokból lettek kialakítva.
A gyémántforma felépítés nem csak a látvány kedvéért van, az átlós rácsozathoz kevesebb vasgerenda felhasználására volt szükség, s így több természetes fény jut az épület belsejébe.
Ezen kívül az esővizet egy 53 000 literes tartályba gyűjtik össze a pincében, mely elegendő a fél ház vízigényeinek kielégítéséhez. A vizet a hűtőrendszerbe töltik, növényeket locsolnak vele, és táplálják a fő előtérben lévő innovatív szökőkutat is.



New Yorktól Kínáig


5A CIS Tower, Manchester, AngliaStátusz: átadás előtt

 CIS szépsége mellett napenergia-gyűjtésessel hódít. Az épület külsején elhelyezett 7000 napelem és a tetőn felszerelt 24 szélturbina segítségével a torony teljes energiaigényének több mint 10 százalékát képes magának előteremteni.

  
 
4. Világítótorony Torony, DubaiStátusz: tervezőasztalon
 
A dubai nemzetközi pénzügyi központ Világítótornya 4000 délre néző fényérzékeny panelt hordoz magán, valamint három 225 kilowatt teljesítményű szélcsavart, elektromos igényeinek kielégítésére. További részletekről egyelőre igen keveset tudni, de ha elindul az építkezés, benne lesz a három legnagyobban.
 
 
3. Bank of America Tower, New York CityStátusz: építés alatt
 
A Bank of America tornyát építő Cook+Fox építésziroda célja, hogy túlszárnyalja a Hearst Towert, kiérdemelve a LEED Platinum minősítését. Jövőre meglátjuk sikerül-e a bravúr, amikor a tervek szerint átvágják a vörös szalagot. A Hearst-hez hasonlóan a BOA tornya is gyűjti majd a csapadékot, s a természetes fény kihasználására padlótól plafonig ablakos lesz, de ennél is több öko-varázslatot terveznek beleépíteni. Földgázüzemű cellák gondoskodnak a világításról és napérzékeny LED fényekkel maximalizálják a világítás hatékonyságát.
További részletekért tekintse meg a new york-i zöld tornyokról készült filmet Carol Willis rendezésében.

2. Gyöngy-folyó torony, Guangzhou, KínaStátusz: építés alatt
Megint egy felhőkarcoló, mely úgy lett megtervezve, hogy a tornyot érő szelek belső szélturbinákat hajthassanak meg a villanyfény biztosítására. Hatalmas szárnyra emlékeztető designja úgy lett megalkotva, hogy a 71 emeletes épület két hatalmas szélcsatornáján átfújjon a szél. A felhasznált öko-márvány alatt geotermikus hővezeték biztosítja a megfelelő belső hőmérsékletet, vízmentes vécéi, energiatakarékos villanyfény-felhasználása pedig további spórolást eredményez.
 
1 Bahrein Wolrd Trade Center Towers, Bahreini HercegségStátusz: építés alatt

A 29,26 méter átmérőjű propellerek, melyek a két épületszárny között kapnak helyet, évente 1100 megawattnyi árammal látják el a 42 emeletes páros épületet. Az épület formája pedig tovább erősíti a két szárny közti szélcsatorna erősségét. Itt megtekinthető néhány további virtuális látkép az épülő komplexumról, de még idén a valódi látvány is szemeink elé tárulhat, az épület átadásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5995651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása