környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Termék vándorkiállítás

2008.03.30. 11:29 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: termek vandorkiallitas


Az ÖKO-Pack Kht. Hulladékból Termék vándorkiállítása március 17 - április 4 között  Veszprémben, a Pannon Egyetem B épületének aulájában népszerűsíti a szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást.

A magyar lakosság évente mintegy 50.000 tonna csomagolási hulladékot gyűjt anyaga szerint különválogatva. Kevesen tudják azonban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés segítségével értékes energiát, erőforrásokat és nyersanyagokat takaríthatunk meg, a hulladék feldolgozásával keletkező másodnyersanyagokat pedig ismét termékek gyártáshoz használhatjuk fel. Ezt a folyamatot, az anyagok körforgását hivatott bemutatni a Hulladékból Termék kiállítás, amely 80 hazai hulladékfeldolgozó és hasznosító vállalat által kizárólag hulladékokból előállított termékeket mutat be. A Hulladékból Termék kiállítás 2008. március 17. és április 4. között a Pannon Egyetem B épületének aulájában látható.

gyűjtsünk együtt szelektívenA kiállítással a szervezők, az ÖKO-Pack Kht., az ÖKO-Pannon Kht., a MTESZ Veszprém Megyei Szervezete, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt., a Környezetvédelmi Szolgáltatók Országos Szövetsége, valamint a Pannon Egyetem célja, hogy népszerűsítsék a városban működő szelektív hulladékgyűjtést, valamint az általa lehetővé váló újrahasznosítást, illetve megismertessék annak folyamatát a város diákjai körében. A kiállítás hétfőtől vasárnapig 09:00 és 20:00 óra között, ingyenesen tekinthető meg, első két napján az ÖKO-Pannon Kht. hasznosítást bemutató, interaktív oktatóeszközeit is kipróbálhatják az érdeklődők.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt a megnyitóra és az utána tartandó Hulladékgazdálkodási Konferenciára:

Helyszín
Pannon Egyetem, B épület, Aula 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.

Időpont 2007. március 17. hétfő, 11:00 óra

Nyitva tartás
Március 17-én 11:00-20:00 óráig,
Március 18. és április 4. között hétfőtől péntekig 9:00-20:00 óráig.

 
A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik felhasználási lehetőségét, ugyanis a kiállítás installációja maga is kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. De a többi hulladéktípus újrahasznosítási lehetőségeit is bemutatja a kiállítás. Megtudhatjuk például, hogy a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei alumínium italos dobozok felhasználásával készültek Magyarországon, a szelektíven gyűjtött PET palackból akár pulóver is előállítható, és hogy az üveg végtelenszer újrahasznosítható.

A Hulladékból Termék kiállítás első bemutatójára 2006. márciusában Budapesten került sor a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fővédnökségével. Az itt tapasztalt rendkívüli érdeklődésre való tekintettel az elmúlt két évben 20 hazai nagyvárosban mintegy 70.000 érdeklődő láthatta és tapasztalhatta meg azt, hogyan válnak újra hasznos tárgyakká a mindennapokban elhasznált és kidobott hulladékaink.

Hulladékból termék oktató DVDA Hulladékból Termék kiállítás elsősorban a lakosság – ezen belül is kiemelten a diákok - tájékoztatását szolgálja. Az első kiállítás óta több tízezren (gyermek, fiatal, pedagógus, vállalkozó) látták és ismerték meg a legkülönbözőbb anyagfajták újrahasznosításának szükségességét, az ebben rejlő lehetőségeket. Ezt a szemléletformáló munkát segíti az iskolák számára készített ingyenes oktató DVD, mely folyamatosan vetítésre is kerül a kiállításon. Ez az oktató DVD idén nyáron Berlinben nemzetközi elismerést is kapott, mert elnyerte a Comenius-EduMedia kitüntetést, ami a multimédiás oktatási termékek egyik legfontosabb elismerésévé vált. Az ÖKO-pack Kht. pedig szemléletformáló tevékenységét a Magyar PR Szövetség a vállalati társadalmi felelősségvállalást bemutató pályázatán került a nyertesek közé.

További információ:
Hankó Gergely
ÖKO-Pack Kht.
06-70/249-6113

gergely@okopack.hu

HÁTTÉR

A Hulladékból Termék kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes, szelektíven gyűjtött anyagtípusok újrahasznosítási lehetőségeit. A kiállítási installáció maga is kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára nélkülözhetetlen termék. Ebből készül például az italos kartondoboz, amelynek újrahasznosítása folyamatosan fejlődik, szelektív gyűjtése pedig egyre több helyen megoldott hazánkban.

Hulladékból Termék kiállításA műanyag hulladékok hasznosításával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon. A kiállítás egyik különlegessége, hogy bemutatkozik több olyan kínai műanyag-újrahasznosító cég is, amely a szinte egész Európából begyűjtött - egyszer használatos – műanyagpalack-hulladék feldolgozását és újrahasznosítását végzi.

Napjainkban újra kezd „divatba jönni” a komposztálás - mely egyre komolyabb szerepet kap -, hiszen az uniós és hazai jogszabályok is előírják, hogy a települési szilárd hulladékokban jelentősen csökkenteni kell arányukat. Ezért a hulladékgazdálkodásban fontos szerepet betöltő házi és ipari komposztálás is, már mint termékgyártás jelenik meg a kiállításon.

Az alumínium italos dobozok hasznosítása is bemutatkozik, melynek egyik érdekessége a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei. Ezek például egy hazai város alumíniumhasznosító üzemében készülnek, az általunk elfogyasztott üdítők és sörök hulladékba került dobozaiból. Ez is bizonyítja, hogy az anyag nem vész el (a hulladékok között) csak átalakul.

öko-pack hulladép pecaA lakossági szelektív hulladékgyűjtés terjedésével az anyagában hasznosítható hulladékok mellett egyre nagyobb arányban jelennek meg az energetikai célra hasznosítható vegyes hulladékok. A gumiabroncsok, csontlisztek, fáradt olajok energetikai hasznosítása mellett ezért is szerepel a kiállításon a vegyes műanyag hulladékok cementipari hasznosítása, ahol a visszanyert energia tekinthető az így hasznosuló hulladék végtermékének.

A hulladék gumiabroncsok hasznosítása az energianyerés mellett egyre több helyen eredményezi játszóterek, futópályák vagy éppen hangfogó falak burkolatát. A gumihulladék darálékából préseléssel előállított járólapok is a kiállítás tárlatát színesítik, a gyerekek nem kis örömére.

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, a finanszírozás jogszabályi háttérének megteremtését követően igen gyorsan fejlődő új iparágként jelent meg. Ma még elsősorban alapanyagot gyártanak ezekből a hulladékokból, de például az elektromos és elektronikai berendezések műanyag burkolatának újrafeldolgozása révén már késztermékek is készülnek, amelyek szintén láthatóak a kiállításon.

Forrás: Öko-pack

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr67402971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása