környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

asztma, babaúszás, klór

2007.06.11. 21:51 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: asztma

Bébi úszás: hasznos vagy ártalmas?

asztma, babaúszás, klór

Bármennyire is egészséges, ha a babákat már egészen kicsi korukban megtanítják úszni, fennáll az a veszély, hogy később asztmásak lehetnek.

 

Belga kutatók 341 iskolás gyerek vizsgálatakor megállapították, hogy az a 43 gyerek, akiket bébiúszásra vittek annak idején, mintegy háromszor gyakrabban betegedett meg asztmában vagy hörghurutban, mint a többiek.

A kutatók szerint a bajt az okozza, hogy a klór melléktermékei izgatják a csecsemők fejlődésben levő légutait, és az okozott elváltozások később hajlamosítanak a tüdőbetegségre.

Dr. Albert Bernard brüsszeli orvos és munkatársai a Pediatrics című folyóiratban teszik közzé megfigyeléseiket.

Korábban már voltak arra utaló adatok, hogy a versenyúszóknál és a fedett uszodákban dolgozóknál gyakoribbak az asztmás megbetegedések.

Amikor a medencék fertőtlenítésére használt klór keveredik az úszók verítékével, nyálával vagy vizeletével, a klór irritáló melléktermékei jöhetnek létre. Az egyik ilyen anyag a triklóramin gáz, ez adja az uszodák jellegzetes „klórszagát”. A triklóramin izgatja a szemet és a felső légutakat.

Ezek a megfigyelések azonban nem jelentik azt, hogy a szülők ne taníttassák meg úszni kisgyermekeiket, mondja a kutató.

Ahol van otthon kerti medence, akkor az úszástudás előnyei nagyobbak, mint annak a kockázata, hogy esetleg a légutak károsodnak. A többi kisgyermek esetében azonban a kutatók azt javasolják, halasszák a szülők az úszásoktatást a csecsemőkorról valamivel későbbre.
InforMed

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3096986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása