környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Dánia megtelt szélmalommal

2007.06.13. 23:08 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: szelmalom

Statisztika Dánia fő energiajelképe, a szélmalom nimbusza alaposan megtépázódott tavaly, amikor huszonnyolcat felszámoltak, és csupán kilenc újat építettek. 2006-ban az országban mindössze 11 megawattnyi szélenergiát termeltek. Ez nincs 2 százaléka a 2000-es mennyiségnek.

Uniós adatok szerint jelenleg Dánia kormánya szánja a legcsekélyebb támogatást a fenntartható energiaforrásokra, a brit ráfordításnak alig a harmadát. A dán ellenzéki pártok támadják a liberális-konzervatív koalíciót, s a környezetvédelmi politika azonnali módosítását sürgetik. Lars Lilleholt liberális energiaügyi szóvivő szerint pártja várhatóan a támogatás növelésére szavaz, ám ez sem oldja meg azt a problémát, hogy lassan már nincs hol elhelyezni több szélmalmot.

Szélenergia szempontjából vegyes a kép Európában. Magyarország - ahol mostanra már 40 szélerőmű működik, összesen 61,675 megawatt kapacitással - összteljesítmény tekintetében a régióban legtöbb szomszédját megelőzi, sőt néhány környezettudatos nyugat-európai országot is, ugyanakkor a legjobbak nagyságrendekkel előrébb járnak.

Szlovéniában a tavalyi év végéig egyáltalán nem épültek szélerőművek. Romániában 3 megawatt, Szlovákiában 5, Svájcban 11,6, Horvátországban 17,2, Bulgáriában 32, Csehországban 50, Törökországban 51, Litvániában pedig 55,5 megawatt kapacitást tartottak számon. A régió országai közül azonban Ausztria 965 megawattal, Lengyelország 153-mal, Ukrajna 85,5 megawattal előzi meg Magyarországot. Az európai és egyben a világlistát is Németország vezeti 20,62 ezer megawattal, ami több mint 18 ezer darab szélkereket jelent.

euractiv.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3198302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása