környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Földhő Miskolcon?

2008.04.06. 01:51 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: földhő



Geotermikus fűtőmű megvalósítását fontolgatja Miskolc,   egy ilyen beruházás révén jelentősen olcsóbbá válhat a   fűtés és használati melegvíz szolgáltatás a borsodi   megyeszékhely lakótelepi lakásaiban.

 
A város alatt lévő geotermikus erőforrások felkutatására összefogott a város   és a PannErgy Nyrt. - az erről szóló együttműködési megállapodást írták alá   Miskolcon. A miskolci önkormányzati társaságokat tömörítő Miskolc Holding   Zrt. a PannErgy Nyrt.-vel (korábban Pannonplast) írt alá együttműködést, amelynek célja, hogy felkutassák a város alatt lévő geotermikus erőforrásokat, az előzetes felmérések szerint ugyanis Miskolc ilyen szempontból ígéretes geológia környezetben található - közölte Veres László,  az önkormányzat szóvivője az együttműködési szerződés aláírását követően.

A geotermikus fűtőmű beruházás megközelítőleg 3-5 milliárd forintba kerülne, ennek ötödét a PannErgy Nyrt. biztosítaná, a fennmaradó részt pedig  európai bankok - EIB, EBRD - állnák - tette hozzá a szóvivő.  Amennyiben az elkészülő geológiai elemzés szerint hatékony erőmű és/vagy  fűtőmű építhető, akkor a PannErgy érdekeltségébe tartozó Pannonplast Polifin Kft. és a Miskolc Holding Zrt. közös projekttársaságot alapít 100 millió forint jegyzett tőkével.

A tervezett konstrukcióban a PannErgy Nyrt. a VGK Hönnun szakmai partnerével együtt elsősorban távhő-energia termelésére alkalmas geotermikus erőművet szeretne építeni, amelynek kapacitását a kitermelhető  hőmennyiség határozza meg - mondta Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

Miskolcnak fontos, hogy a földben rejlő energiát hasznosítsa, a geotermikus energia kihasználásának elsődleges célja, hogy az olcsó, természeti környezetben megtalálható energia a lakosság életkörülményeit javítsa - jegyezte meg Káli Sándor, Miskolc polgármestere.

A PannErgy Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy - Miskolc  önkormányzata mellett - Csongrád, Eger, Gödöllő, Kaposvár, Körmend és Záhony önkormányzatával is sikerült megállapodást kötnie a geotermikus energia hasznosításáról, illetve közös projektcég alapításáról. A közlemény hangsúlyozza, hogy a PannErgy folytatja tárgyalásait az önkormányzatokkal, hogy minél több közös projekt létesüljön geotermikus forrásokból hő- illetve  elektromos energia termelésre.
greenfo

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr47413142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása