környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Az ujdonság varázsa

2007.07.18. 11:46 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: plazma

Miért nem érdemes belebolondulni a tévébe?

A nagyobb méretű televíziók, s mindenekelőtt a legújabb plazma- vagy folyadékkristályos képernyőjű csodák átlagban háromszor több energiát fogyasztanak, mint kisebb, katódcsöves öreg társaik.

 

De számos más elektronikai újdonság, amelyek a számítástechnikával, fotózással, zenehallgatással kapcsolatosak, ugyancsak egyre nagyobb energiafogyasztók. A nagyobb teljesítményű digitális rádiókészülékeket különösen problémásnak nevezte az energiatakarékosság terén méréseket végző és tanulmányokat közreadó brit Energy Saving Trust (EST).

 

 

A manapság elterjedt, hagyományosnak nevezhető, viszonylag korszerű világítási rendszerekben nem várható különösebb változás, ezért a jövőben a háztartások növekvő energiafogyasztásáért elsősorban az elektronikai eszközök tehetők felelőssé.

Az EST számításai szerint 2020-ra a háztartásokban elfogyasztott energia csaknem 45%-át a szórakoztatóelektronikai készülékek emésztik majd fel - a lapos képernyőjű tévékkel az élen. Ezek Nagy-Britanniában már most is meglehetősen elterjedtek, 2020-ra azonban feltételezhetően dominánssá is válnak, s háztartásonként több mint egy ilyen készülék kerülhet használatba. A becslések szerint csupán készenléti állapotban is ezek teszik majd ki a családi energiafogyasztás 1,4%-át.

Nagy-Britanniában, akárcsak Európa-szerte, jellemző a szórakoztató elektronikai berendezések digitalizációja. A távközlés terén kutatásokat végző brit Ofcom intézet szerint a brit háztartások 80%-ában már digitális tévék vannak, s 2012-re teljesen ki fogják szorítani az analóg készülékeket.

Az EST szakértője szerint miközben az ipart is arra kell folyamatosan ösztökélni, hogy energiatakarékosabb megoldásokat keressen, a fogyasztót is „bombázni" kell az üzenettel: egyszerűen áramtalanítsa készülékét, ha nem nézi vagy hallgatja tovább. Ha így tesz, egy átlagos háztartás évi 37 angol fontot, azaz mintegy 15 ezer forintnyit tud megspórolni.

Forrás: BBC

Képek [cc] Henrik Becker, Melody Harrison Hanson

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr44120322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása