környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Szelektív hulladékgyűjtési megoldás panelházakban

2007.07.19. 15:55 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: panelhaz szelektiv

 
 
Panelházban alkalmazható szelektív hulladékgyűjtési rendszert mutattak be kedden egy debreceni lakótelepi házban.
 

A Szabó János helyi vállalkozó ötlete és műszaki koncepciója alapján, az Öko-Pannon Kht.1,6 millió forintos beruházásával megvalósított innovatív műszaki megoldás Magyarországon egyedülálló módon biztosít szelektív hulladékkezelési lehetőséget panelházban.

A rendszer segítségével a panelház lakói az emeleti ledobóhelyiségekben elhelyezett irányító rendszer segítségével megválaszthatják azt, hogy az általuk ledobott hulladék a földszinti tároló helyiségekben a kommunális vagy hasznosítható hulladékokat tartalmazó gyűjtőedénybe kerüljön egy, a ledobó cső végén elhelyezett ötletes szeparáló berendezés révén.

A berendezés általánossá tételének lehetőségét a szaktárca vizsgálja - jelentette be Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára a helyszínen sajtótájékoztatón. Az új rendszer országos szintű alkalmazása mintegy 1,9 millió, lakótelepeken élő lakosnak adna lehetőséget a kényelmes és környezetbarát hulladékkezelésre. Dióssy László a sajtótájékoztatón elmondta: évente 4,5-4,7 millió tonna hulladék keletkezik Magyarországon, s óriási kihívás, hogy ennek minél nagyobb részét lehessen hasznosítani.

A szakállamtitkár valódi sikertörténetnek nevezte a szelektív hulladékgyűjtést. Szavai szerint állami és uniós támogatással immár 4,5 millió lakosnak biztosított a hozzáférés a szelektív gyűjtőelemekhez. A hazai települések egyharmadán található ilyen gyűjtősziget vagy hulladékudvar - fűzte hozzá. Dióssy László szerint rendkívül jelentős összegeket költenek ilyen célokra. Megemlítette, hogy ISPA támogatással 80 milliárd forintos beruházással 14 nagy hulladékgazdálkodási projekt van folyamatban az országban. Ugyanakkor 2007 és 2013 között közel 120 milliárd forintot, ebből az első két évben 70 milliárdot fordítanak hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítésére és fejlesztésére.

Szabó János, a "szelektív panel" rendszer feltalálója elmondta: berendezését három hónapos tesztidőszaknak vetette alá a debreceni A.K.S.D. Kft. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, a lakosság kedvezően fogadta és használja az új rendszert. Elmondása szerint abban a lépcsőházban, ahol felszerelték a kísérleti berendezést, egy hónap alatt közel kétezer úgynevezett választásos ürítés történt, s az így keletkezett hulladék 30 százaléka újrahasznosítható.

Vinkei György, az Öko-Pannon Kht. igazgatója elmondta, hogy számításaik szerint 2012-re megháromszorozódik a lakossági szelektív hulladékgyűjtés nagysága, s az így begyűjtött hulladék mennyisége eléri a 150 ezer tonnát. Ehhez azonban az állam, az önkormányzatok és a lakosság együttműködése szükséges.

Kardos Marianna, az A.K.S.D. igazgatója hozzátette: a debreceni Tócóskerti lakótelep úttörő szerepet játszik ezen a téren. Ott helyezték el ugyanis 2001 decemberében az első nyolc szelektív gyűjtőszigetet Debrecenben, s most az egyik Tócóskerti panelház ad otthont a kísérleti "szelektív panel" rendszernek.

Forrás: Greenfo / MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr46121221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása