környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Light koktél

2007.08.16. 14:01 | Alia | 1 komment

Címkék: koktél cola light

Cola Light

 

A Cola Light messze nem olyan egészséges ital, mint ahogyan azt a sportszponzorálások sugallják. Inkább egy aggodalomra okot adó koktél: idegmérgek és potenciálisan rákkeltő anyagok egyvelege.

 

 

A Cola Light-ot, másnéven Diet Coke-ot 1982 júliusában mutatták be az Egyesült Államokban, azóta pedig világszerte a negyedik leggyakrabban fogyasztott szénsavas üdítőitallá vált.

Amellett, hogy a világ cukorfóbiás fogyasztóinak egyes számú választása, a Coca-Cola a leghosszabb ideje (1974 óta) vállalati partnere a FIFÁ-nak (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség). A cég 1998-ban egyedülálló, nyolc éves szponzori szerződést írt alá a FIFÁ-val, amelynek keretében nemcsak a rangos Világbajnokságot, hanem a Női Világbajnokságot, a Szövetségi Bajnokságot, több ifjúsági bajnokságot és az elkövetkező Word Cup Trophy Trip-et is támogatja. Ez utóbbi a Világbajnokság Kupáját viszi turnéra a világ több városába.

A Coca-Cola 2005-ben 2022-ig meghosszabbította szponzori szerződését a FIFA-val. Ez a lépés a cég elnök-vezérigazgatóját E. Neville Isdell-t arra az abszurd kijelentésre sarkallta, miszerint a Coke ismételt elköteleződése a világ legnépszerűbb sportja iránt „új lehetőséget kínál arra, hogy az embereket a futball segítségével közelebb hozhassuk egymáshoz".

Ez a vállalatot rengeteg üdítőitalos doboz és üveg eladásában is segíti. Egy az ACNielsen piackutató cég által készített tanulmány rávilágít arra, hogy a Coca-Cola márka világszinten vezető pozíciót foglal el az üdítőitalok között, 15 milliárd dollár fölötti éves forgalmat valósít meg. A Coca-Cola és a Cola Light (Diet Coke) is több mint évi 1-1 milliárd dolláros bevételt biztosít. Öt országban - az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban, Kanadában és Brazíliában - többet nyakalnak az állítólagosan egészséges, cukormentes kóla alternatívából, mint bárhol máshol a világon.

Az agresszív reklám kampányok, mint a FIFA szponzorálás és az okos rímek, mint az „Always Coca-Cola" (nálunk „Mindig Coca-Cola") segítségével a Coca-Cola befészkeli magát a tudatalattinkba. De mielőtt fogjuk magunkat, és az idei egyik kólás eseményén mosolyogva a barna italért nyúlunk, gondoljunk át pontosan, mi is az, amit magunkba töltünk.

Bár a Cola-Light-ot sokan a sporttal és az egészséggel kapcsolják össze, valójában idegméregként ható, potenciálisan rákkeltő, nagy intenzitású édesítőszerek (aszpartám és aceszulfám-K), fog- és csontromboló savak (foszforsav), DNS-károsító színezőanyagok (ammónium-szulfitos karamell), pszichikai függőséget okozó koffein, illetve további meg nem nevezett „ízesítőanyagok" az aggasztó elegye.

Nátrium-benzoátot is tartalmaz, amely erős savak jelenléte mellett - ilyen például a citromsav, ami a termékben ugyancsak megtalálható - rákkeltő benzollá (lásd alább) bomlik.

Az üdítőital-gyártók már a kilencvenes évek óta ismerik ezt a kémiai hatást, mivel azonban a szabályozó hatóságok eddig semmiféle kényszerítő intézkedéssel nem befolyásolták a cégeket az általuk alkalmazott recept módosítására, annak érdekében, hogy megelőzzék a benzol keletkezését, a cégek továbbra is folytatják a benzoátok és a savak keverését.

Ironikus, hogy a normál italokban alkalmazott magas fruktóztartalmú szirup a fenti reakciós folyamatot lelassítani látszik, így a benzol keletkezése leginkább a diétás italokban jelentős probléma.

Összetevő:Aszpartám
Cél: Édesítőszer
Ártalmas hatás :


Hő hatására valamit a tárolás során könnyen lebomlik idegmérgező összetevőire: fenilalaninra, aspartic-savra és metil-alkoholra. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) szerint az aszpartám kapcsolatba hozható: fejfájással, szédüléssel, egyensúlyvesztéssel, hangulatingadozással, émelygéssel, memória problémákkal, izomgyengeséggel, homályos látással, kimerültséggel, gyengeséggel, bőrkiütéssel, ízületi és izomfájdalmakkal. A legutóbbi bizonyítékok azt mutatják, hogy a napi üdítőital-fogyasztásnak megfelelő mennyiségű aszpartám-bevitel növeli az egyébként ritka, limfómaként ismert agytumor kockázatát.

Összetevő:Aceszulfám-K
Cél: Édesítőszer
Ártalmas hatás :


Állatokban rákot okoz. Az édesítőszer bomlásterméke az acetoacetamid, amelyről patkányoknál, nyulaknál és kutyáknál kimutatták, hogy káros hatással vannak a pajzsmirigyre. Habár általánosságban hozzákeverik az aszpartámhoz, hogy az keserű ízét elfedje, nem készültek tanulmányok arra vonatkozóan, hogy ez a kombináció, valamint annak esetleges melléktermékei mennyire biztonságosak.

Összetevő:Foszforsav
Cél:Savasító
Ártalmas hatás :


A fogzománc károsodásához vezethet, kioldja a kalciumot a csontokból. Azoknak a gyerekeknek, akiknek magas a foszforsav-bevitele, törékenyebbek a csontjaik, továbbá a csonttörések kockázatának növekedésével kell számolniuk egész életük során. A naponta legalább hat pohár (másfél liter) foszforsav-tartalmú üdítőitalt fogyasztó gyerekeknek pedig ötször nagyobb esélyük van arra, hogy a vérük kálcium-szintje alacsony lesz, mint azon társaiknak, akik nem fogyasztanak ilyen italokat.

Összetevő:Citromsav
Cél: Savasító Tartósítószer
Ártalmas hatás :


Önmagában veszélytelen, bár a fogzománccal szemben kíméletlen lehet. Amennyiben azonban káliummal vagy nátrium-benzoáttal (lásd alább) keverik, a tárolás során, különösen magas hőmérséklet hatására, kedvezhet a rákkeltő benzol kialakulásának.

Összetevő:Koffein
Cél:Ízesítőszer
Ártalmas hatás :


Stimuláló, pszichoaktív vegyület, amely hangulatingadozáshoz, letargiához illetve fejfájáshoz vezethet. A koffein függőséget okoz, és nagyobb arányú bevitele vetélést, koraszülést, illetve gyomorfekélyt és szívgyengeséget okozhat. Az a mennyiség, amit az üdítőitalokhoz kevernek, valójában semmi ízhatást nem eredményez, azonban az ital rendszeres fogyasztása koffeinfüggőséget alakíthat ki. A koffeint fogyasztó gyerekek gyakrabban betegek, panaszkodnak fejfájásra és alvási problémákra, illetve kerülhetnek vashiányos állapotba. 330ml kóla egy csésze kávé koffeintartalmának körülbelül a felét tartalmazza.

Összetevő:Nátrium-benzoát (E211)
Cél: Tartósítószer
Ártalmas hatás :


Az asztmában, rhinitisben illetve csalánkiütésben szenvedők tapasztalhatják, hogy tüneteik benzoát-fogyasztást követően rosszabbodnak. Savas oldatokban (mint például az üdítőitalok) megtörténhet a benzoátok rákkeltő benzollá bomlása. Felmérések szerint az üdítőitalok a biztonságosnak tartott érték negyvenszeresét is tartalmazhatják.

Összetevő:Ammónium-szulfitos karamell (E150d)
Cél:Színezőanyag
Ártalmas hatás:


Előállítása során cukrot, ammóniát és szulfittartalmú vegyületeket melegítenek. A cukor esetenként génmanipulált kukoricából származik. Az ammónia mindenfajta érintkezés esetén mérgező, így az ammóniát felhasználó karamellizálás génkárosodáshoz, növekedéslassuláshoz, a belek és vesék megnagyobbodásához és a B-vitamin leépítéséhez vezethet. A színezőanyagot ez idáig nem vizsgálták annak rákkeltő és reproduktív mérgező hatásait tekintve.

A terjedelemi korlátok nem tették lehetővé a referenciák teljes felsorolását, azonban megjegyzendő, hogy a fenti adatokat orvosi, tudományos és kereskedelmi folyóiratokban kiadott tanulmányokból és jelentésekből, továbbá államilag támogatott adatbázisokból (például: US National Library of Medicine) és a Biztonsági Adatlapból (Material Safety Data Sheet) merítettük. 

A Diet Coke másnéven...

Amennyiben cukormentes kólát vásárolunk, szükségszerű lehet a felhasznált összetevők gondos tanulmányozása. Az elmúlt évek során a Cola Light előállításához különböző mesterséges édesítőszereket és ízesítéseket (vanília, citrom, lime és cseresznye) használó recepteket kreáltak. Az összetevők nevét illetve szövegezését a helyi jelölési szabályozások és a fogyasztók preferenciája alapján alakították. Amit Angliában például Diet Coke-ként isznak, az máshol Coca-Cola Zero néven ismert. 149 országból 46-ban, ahol a Diet Coke nem kívánatos mellékértelemmel bírna, az ital Coca-Cola Light-ként ismert.

Megjelent a The Ecologist 2006. július-augusztusi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Csete Paula. (tudatosvasarlo)

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr37141534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hamham 2007.08.19. 15:18:03

ÚÚÚ...

Azért te utána is nézel azoknak a dolgoknak, amiket leírsz?

Nem állítom, hogy a legegészségesebb dolog a Diet Coke, vagy a hozzá hasonló italok, de ha amit itt leírtál, és maradéktalanul igaz lenne, hullanának az emberek, mint a legyek.

1. A citromsav sose volt erős sav. Az igaz, hogy háromértékű sav, de az semmit nem jelent. Nem túl nagy savi disszociációs állandóval (1,73*10 a mínusz ötödiken) rendelkezik, de ez is csak az első proton leadására vonatkozik, a másik kettőnek még kisebb az értéke. Ezt figyelembe véve, valamint benzoát és c.sav mennyiségét az üdcsiben, ha végbe is megy a reakció, nem lehet túl gyors. Meg észrevették volna az emberek, hogy minden harmadikuk leukémiát kap. A benzol elég erős méreg.

2. A limfóma marhára nem agytumor, hanem a nyirokrendszerben levő daganatok összefoglaló neve.

3. Aceszulfám-K rákot okoz. Elhiszem. Mekkora dózisban?

4. A cukor esetenként génmanipulált kukoricából származik. Na bumm, ez is rávilágít, mennyire nem értesz ezekhez a dolgokhoz. A cukrok egy jól definiált szerves vegyületcsoport. Az hogy génmanipulált a kukorica, tökmindegy, csak a cukrot hasznosítják belőle, ami ugyanaz, mint a génmanipulálatlan kukoricában.

Végül: aláírom, hogy káros, meg rossz. Én sem iszom. De egy valamit meg kéne érteni: ameddig nincsenek tényszerű, tudományosan igényes leírások ezekről, addig ez sem több, mint a Diet Coke.
süti beállítások módosítása