környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

„HULLADÉKBÓL TERMÉK KIÁLLÍTÁS”

2007.08.22. 17:12 | Alia | Szólj hozzá!

A kiállítást - amelynek oktatófilmje idén elnyerte a Comenius EduMedia kitüntetést a multimédiás oktatási anyagok nemzetközi versenyében - az ÖKO-Pack Csomagolási Hulladék Hasznosítást Koordináló Kht. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége közösen rendezi.

A kiállítás anyagának első bemutatójára 2006. márciusában Budapesten került sor és az itt tapasztalt rendkívüli érdeklődésre való tekintettel máris elindult vidéki körútjára, amely során Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Cegléd, Hajúböszörmény, Balmazújváros, Kőszeg, Békéscsaba, Tata, Oroszlány, Szentes, Vác és Komló érdeklődő diákjai, lakosai ismerhették meg a szelektíven gyűjtött hulladékból készült és kiállított termékeket.

A kiállításon több mint 70 hazai, újrahasznosított terméket előállító cég termékeit mutatják be és a legjelentősebb magyarországi hulladék-feldolgozók és -hasznosítók is képviseltetik magukat.

A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik újszerű felhasználási lehetőségét, ugyanis látványként sem lesz érdektelen, hogy a kiállítás installációja maga is kartonpapírból készül (falak, asztalok, székek).Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára nélkülözhetetlen termék.

A műanyag hulladékok újrafelhasználásával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék, és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon. A kiállítás egyik különlegessége, hogy bemutatkozik több olyan kínai műanyag-újrahasznosító cég is, amely a szinte egész Európából begyűjtött - egyszer használatos műanyagpalack-hulladék feldolgozását és újrahasznosítását végzi.

Az üveg-, alumínium- és a fahulladék ismételt felhasználásának módját és a hulladékmentes technológiával készült termékekkel teljesen azonos értékű produktumait is több cég mutatja be.

Az elkövetkező években kiemelt szerepet kap a növényi hulladékok újrahasznosítása, mert az uniós és hazai jogszabályok is előírják, hogy a települési szilárd hulladékokban jelentősen csökkenteni kell arányukat. Ezért a hulladékgazdálkodásban fontos szerepet betöltő házi és ipari komposztálás is, mint termékgyártás jelenik meg a kiállításon.

A lakossági szelektív hulladékgyűjtés terjedésével az anyagában hasznosítható hulladékok mellett egyre nagyobb arányban jelennek meg az energetikai célra hasznosítható vegyes hulladékok. A gumiabroncsok, csontlisztek, fáradt olajok energetikai hasznosítása mellett ezért is szerepel a kiállításon a vegyes műanyag hulladékok cementipari hasznosítása, ahol a visszanyert energia tekinthető az így hasznosuló hulladék végtermékének

A hulladékgumi hasznosítása az energianyerés mellett egyre több helyen eredményezi játszóterek, futópályák vagy éppen hangfogó falak burkolatát. A gumihulladék-darálékból készült járólapok is a kiállítás termékválasztékát bővítik.

Az elektronikai hulladékok hasznosítása a finanszírozás jogszabályi háttérének megteremtését követően igen gyorsan fejlődő új iparágként jelent meg. Ma még elsősorban alapanyagot gyártanak ezekből a hulladékokból, de pédául az elektromos és elektronikai berendezések műanyag burkolatának újrafeldolgozása révén már késztermékek is készülnek, amelyek szintén láthatóak lesznek a kiállításon.

Bár nem hagyományos és kézzelfogható termék, de jelentős hasznosítási eredmény az autópályák építésénél felhasznált acélipari hulladék, a kohósalak. Az M6 autópálya építésekor pl. jelentős mennyiségű kohósalak hulladék kerül majd felhasználásra, kiváltva ezzel a bányászati kitermelés primer anyagait.

A kiállítás a sok információ és érdekesség mellett - játéklehetőséget is kínál az odalátogató iskolások számára pl. újra-papírból papírhajtogatás (origami).

A Hulladékból termék kiállítás elsősorban a lakosság ezen belül is kiemelten a közép- és általános iskolások - tájékoztatását szolgálja. De nem titkolt cél az sem, hogy a kiállítás szervezői szeretnék eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a szelektíven gyűjtött hulladék végül összeöntve a hulladéklerakóba kerül. A szelektív hulladékgyűjtés folyamatos népszerűsítése mellett fontos bemutatni és ezt vállalják magukra a kiállítás életre hívói -, hogy a felelősen, tudatosan szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosítható, és hazánkban is sokféle hasznos termék állítható elő ezekből a másodnyersanyagokból.

Mindez azért is fontos, hogy a hazai ipar, a vállalkozók is lehetőséget lássanak a környezetbarát technológia üzleti alkalmazásában, ezáltal is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez.

Ha ezeket a célokat sikerül elérni, akkor a kiállítás amelyet az ország több városában is bemutatnak az év során - hozzá tud járulni egy kultúráltabb és környezetkímélőbb hulladékgazdálkodás fejlődéséhez.

2007-Hulladékból Termék Vándorkiállítás programterv

2007. szeptember 18-28.: SALGÓTARJÁN - József Attila Művelődési Központ (Salgótarján, Fő tér 5.)

2007. október 1-7.: BUDAPEST - Országgyűlési Képviselők Háza (Budapest, Széchenyi rkp. 19.)

2007. december 5-12.: KECSKEMÉT - Erdei Ferenc Műv-i Kp. És Művészeti Iskola (6000, Deák F. tér 1.)

További állomásaink szervezés alatt

 

Szakmai információk:
Hartay Mihály ügyvezető
Mobil:
06-30-505-82-57

Rendezvénnyel kapcsolatos információk:
Hankó Gergely PR és Marketing vezető
Mobil:
06-70-249-61-13

E-mail: info@okopack.hu

hulladekboltermek.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5146211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása