környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Zöldebbek lesznek az IT cégek?

2007.06.16. 21:44 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: zöldebb cégek

A technológia cégek többsége felismerte, hogy a zöldebb gondolkodás és a takarékosabb energiahasznosítású termékek gyártása a jövőben akár a fennmaradásukat is jelentheti.

Egy tanulmány szerint a közeljövőben komoly gondokat okozhat a technológiai cégeknek az eddigi energia és alapanyagpazarló gyakorlata. A leggyorsabban fejlődő telefonok és számítógépek piacán komoly kihívást jelent a környezetbarát és energiatakarékos termékek kifejlesztése. A széndioxid kibocsátás csökkentését csak hatékonyabb működésű eszközökkel érhetjük el.

A legnagyobb vállalatokat számos esetben érte kritika a „zöldszervezetek” részéről, az elektronikus hulladék kezelésével, illetve az elavult de újrahasznosítható eszközök begyűjtésével kapcsolatban.

A legnagyobb pazarlás azonban jelenleg a számítógépek hatásfoka területén mutatkozik. A nagyteljesítményű készülékek energia-felvétele adja egyes háztartások kiadásainak legnagyobb részét.

A most megszületett együttműködési terv azonban jelzi a Google, a Microsoft, az Intel, a HP, a Dell és Sun azon szándékát, hogy a közeli jövőben komoly lépésekkel változtassanak a jelenlegi trendeken és a többi gyártó számára is példamutatóan újragondolják környezetvédelmi elképzeléseiket.

A nagyok terveznek

A Climate Savers Computing Initiative – névre hallgató kezdeményezés – közös stratégiát tervez a résztvevő vállalatok számára, s a végfelhasználók a tervek megvalósulásával jelentős hatékonyság növekedést tapasztalnak majd.

A versenyképesség megtartásán kívül a legfontosabb szempontja a kezdeményezésnek, hogy a felgyorsult klímaváltozás ellen a saját lehetőségein belül felvegye a harcot. Az egyik alapvető céljukként az áramfelhasználás hatékonyságának 50 százalékról 95 százalékra emelését jelölték meg, amelyet a tervek szerint 2010-ig szándékoznak elérni.

Az előzetes számítások szerint ez az új standard mintegy 54 millió tonnával csökkentené a világon a széndioxid kibocsátást éves szinten.

A cégek a saját vállalati működésükben is energiahatékonyság optimalizálást terveznek, az irodáikban alternatív energia használatot és hibrid autókból álló vállalati flottát valósítanának meg. A kezdeményezők szerint lépéseik ösztönözhetik a világ összes technológiai vállalatát a saját területükön való változtatások megtételére.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr26100033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása