környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Nagy magyar valóság!

2007.08.22. 16:12 | Alia | Szólj hozzá!

Javíthatatlan mosógépek - A mi érdekünkben?

Jelenleg nincs jogszabály a tartó fogyasztási cikkek kötelezõ alkatrész-ellátásáról - hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (Feosz).

A szervezet több más fogyasztóvédelmi társadalmi szervezettel együtt már többször jelezte a jogalkotónak - így például a 2007 júliusában hatályba lépett, az üzletek mûködési rendjérõl, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeirõl szóló kormányrendelet elõkészítése során is -, hogy a tartós fogyasztási cikkek kötelezõ alkatrész-ellátásáról nem rendelkezik jogszabály.

A fogyasztók többsége tartós fogyasztási cikket, például egy nagyértékû mûszaki berendezést, mondjuk mosógépet, nem két-három évre vesz. Ha az adott masina bedöglik a jótállási, szavatossági idõ letelte után, s a szerelõk alkatrészhiányra hivatkozva nem vállalják a javítást, a fogyasztó gyakorlatilag kénytelen új készüléket vásárolni.

A tárca álláspontja meglehetõsen érdekes, illetékesei szerint a mi érdekünkben nincs is szükség ilyen kötelezettség elõírására. Feosz közleménye alapján a minisztérium arra hivatkozik, hogy a kötelezõ alkatrész-ellátás elõírása nagymértékben sértené a vállalkozás szabadságát, emellett bármilyen kormányzati szintû elõírás olyan mértékû beavatkozást
jelentene, amely adott esetben többletköltséget eredményezne a vállalkozások számára - következésképp drágulnának a termékek. Másfelõl a tartós fogyasztási cikkek piacán kialakult erõs verseny miatt gyakori, hogy a fogyasztónak inkább megéri új készüléket vásárolni.

Végsõ soron tehát a fogyasztókat védik azzal a magatartással, hogy nem írnak elõ kötelezõ alkatrész-ellátást, és adott esetben háromévente lecserélheti a fogyasztó a tartós fogyasztási cikket. Ezek után viszont értelmezhetetlen a "tartós" megnevezés. Sajnos, az átlag fogyasztó nincs abban a helyzetben, hogy háromévente lecserélje mûszaki cikkeit, a környezetvédelemrõl már nem is beszélve, hiszen arra akarják rávenni a
fogyasztókat, hogy a készülék megjavíttatása helyett, dobják ki a régit és vegyenek újat - fogalmaz a Feosz-közlemény.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr97146155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása