környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Korszerűsödik Nyugat-Nógrád hulladékgazdálkodása

2007.05.29. 20:38 | Alia | Szólj hozzá!

Hozzávetőleg egymilliárd forintos beruházás keretében jelentős részben átépülhet a nógrádmarcali körzeti hulladéklerakó, a környező településeken hamarosan bevezethetik a szelektív hulladékgyűjtést, Balassagyarmaton hulladékudvar épülhet.

 

Mindez annak a projektnek a részeként, amelyre 106 Északkelet-Pest megyei és nyugat-nógrádi település pályázott sikerrel – tájékoztatta lapunkat Gyenes Szilárd, a nógrádmarcali depót üzemeltető Tárnics Kft. ügyvezető igazgatója, egyben a régiós projekt egyik programmenedzsere.

Az Északkelet-Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulásnak 106 település a tagja. Földrajzilag a Balassagyarmat–Nagymaros- Vác–Gödöllő–Aszód–Galgamácsa által határolt térségről van szó, amely európai színvonalú hulladékgazdálkodási programot kíván megvalósítani. A térségben két fejleszthető hulladékdepó működik, az egyik a Pest megyei Kerepesen, a másik Nógrádmarcalban. Ez a két lerakó lesz a program bázisa, emellett azonban többféle hulladékgyűjtés megvalósítását tervezik.

Egyfelől marad a már működő ömlesztett hulladékgyűjtés. Kerepesre kerül mintegy 210 ezer ember kommunális hulladéka, a nógrádmarcali hulladékkezelő központ fogadóképessége eléri majd a 60 ezer lakos által termelt hulladékot.

A teljes térségben beindulhat a szelektív gyűjtés is, amelynek előkészületei már megkezdődtek, a települések java kijelölte a gyűjtőszigetek helyét. A speciális szállítójárművek beszerzése szintén része a programnak, erre a társulás közbeszerzési eljárást fog kiírni. A szelektíven gyűjtött hulladék utóválogatása Kerepesen történik majd, de a gépi válogatás feltételeit megteremtik a nógrádmarcali üzem területén is.

Új fogalommal is meg kell ismerkedniük a helybelieknek: a hulladékudvar működési rendjével. Ezeken a speciális gyűjtőhelyeken (Balassagyarmat és Rétság) nagyméretű háztartási lomokat, bútort, elektromos eszközöket, szelektíven gyűjtött háztartási hulladékot, kisebb mennyiségű építési törmeléket, nehezen kezelhető anyagokat (festékes edény, elem, akkumulátor, gumiabroncs) fogadnak majd a lakosságtól.

A térségben, főként a kisebb településeken külön gyűjtik a veszélyes hulladékokat, amire egy átalakított speciális járművet helyeznek üzembe. A régió hulladéka optimálisan kerül majd kezelésre, mert a két modern központ jó logisztikai feltételeket teremt.

– A program startra kész, csak a Nógrád megyei része közel egymilliárd forintba kerül – mondta Gyenes Szilárd. – A nógrádmarcali hulladékkezelő, mint a 16 megyei település tulajdona, kiemelt központtá fejlődik, területe azonban nem lesz nagyobb. Új technológia épülhet itt föl, amely megteremti a korszerű hulladékkezelés, elhelyezés feltételeit, emellett válogatómű is megvalósul. Fontos dolog, hogy a program sikere esetén, csak kezelt, tehát válogatott, tömörített hulladékot kezelünk ezen a telepen, illetve a Kerepesin is.

Gyenes Szilárd ismertette annak a mechanikai hulladékválogatónak a működését is, amely nemsokára felépülhet Nógrádmarcalban. A beérkező ömlesztett hulladékot egy gép apróra darabolja. Egy mágneses leválasztón áthaladva kigyűjthetők a mágnesezhető fémek, majd egy dobrosta következik, ahol külön válogatható a kő, az üveg, s más, nem mágnesezhető anyagok. A könnyű, bálázható anyagok (papír, műanyag) egy energiaraktárba kerül, s később más helyen, termikus hasznosítás keretében hasznos hővé, vagy villamos árammá alakíthatóak, pl. cementműben, vagy hőerőműben. A maradék kerül csak a depóra.

– A depóban keletkező metángázt 64 gázkút gyűjti majd össze, és részben a szociális blokkok energiaellátásában hasznosul, másrészt fáklyával elég – teszi hozzá a szakember. – A terveink között szerepel egy 8 ezer tonna/év kapacitású komposztálóüzem felépítése is. Korábban egy ilyen üzem 3–4 hónap alatt alakította át a beérkező szerves anyagokat komposzttá, egy új eljárásnak köszönhetően ez az idő lerövidül 28 napra. A kész komposzt 75–80 százaléka gyakorlatilag steril, jól használható, a maradék pedig visszakerül a prizmára, beoltóanyagként.

Mint megtudtuk, egy teljesen új szociális és kezelőépület is megvalósul Nógrádmarcalban, hozzávetőleg 300 négyzetméteren. Az épület – egyebek mellett – oktatási feladatokat is ellát, ahogyan az Európai Unió már működő lerakóinál is szokás. A marcali létesítményben a jelenleginél kétszer többen találhatnak majd munkát. Az elképzelések szerint a kivitelezési munkálatok – a közbeszerzési eljárást követően – 2008-ban indulnak el, ha az önkormányzatok a szükséges, felelős döntéseket kellő időben meghozzák. A program pénzügyi megvalósítását az Európai Unió 50%-kal, a Magyar Állam 45%-kal támogatja. Az önkormányzatoknak 5% önerőt kell előteremteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4589024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása