környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Európa a kígyó- és krokodilbőr legjelentősebb felvevőpiaca

2007.06.01. 20:30 | Alia | Szólj hozzá!

Számos vadon élő állat- és növényfaj, valamint belőlük készült termékek (trópusi fa, kaviár, hüllőbőr, élő hüllők) egyik legnagyobb importőre az Európai Unió - állítja a WWF és IUCN közös programja, a veszélyeztetett fajok kereskedelmét ellenőrző hálózat, a TRAFFIC friss tanulmánya.

Az Esély vagy veszély: Az Európai Unió szerepe a vadon élő fajokkal folytatott világkereskedelemben címmel először készült elemző tanulmány az EU-ba importált, veszélyeztetett fajokból készült termékek mennyiségéről.

Az EU tagság kiterjesztésével megnőtt a vadon élő fajokból származó termékek felvevőpiacának mérete és a kereslet is. A veszélyeztetett fajokkal folytatott kereskedelem egy része jogszerű, ám nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a növekvő illegális kereskedelmet, amelyet az egzotikus állatok, faáruk és más termékek iránti igény táplál. Ez komolyan veszélybe sodorja számos faj, például hüllők és tokhalak fennmaradását.

2003 és 2004 között az EU végrehajtó hatóságai 7000-nél több engedély nélküli szállítmányt foglaltak le, összesen 3,5 millió példányt, amelyek mind szerepelnek a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezményben (CITES).

Az EU-ba 2005-ben törvényesen mintegy 93 milliárd euró értékben importáltak veszélyeztetett fajokból készült termékeket. Ezek közül a legnépszerűbbek a kígyóbőr táskák és cipők, a Kaszpi-tengerben élő tokhalakból származó kaviár, a hobbiállatként tartott ritka hüllők, és egy trópusi keményfából, a raminból készült biliárd dákók.

A TRAFFIC számításai alapján 2000 és 2005 között 3,4 millió gyíkfélét, 2,9 millió krokodilt és 3,4 millió kígyóbőrt, valamint 300 ezer hobbiállatként tartott élő kígyót importáltak az EU-ba - valamennyi a CITES hatálya alá esik. A világ kaviárimportjának nagy része szintén ide érkezett ebben az időszakban, összesen 424 tonna, továbbá csak 2004-ben mintegy 10 millió köbméter trópusi faáru jött Afrika, Dél-Amerika és Ázsia erdeiből közel 1,2 milliárd euró értékben.

A WWF és a TRAFFIC véleménye szerint a jól szabályozott és jogszerű kereskedelem egyszerre segítheti a helyi lakosság megélhetését, a gazdaság fejlődését és a természet megőrzését. Az EU importálja például a vikunya gyapjú 95 százalékát, jelentős jövedelemhez juttatva ezzel 700 ezer embert az Andok környékén élő elszegényedett közösségekben.

"Az EU-nak kulcsszerepe van abban, hogy a növekvő piaci igények ne vezessenek a fajok túlzott kizsákmányolásához, és komoly felelőssége segíteni a származási országokat, hogy megfelelően gazdálkodhassanak természeti kincseikkel" - értékelte a tanulmányt Kecse-Nagy Katalin, a TRAFFIC munkatársa.

Az Európai Unió most először ad otthont a háromévenként megrendezett CITES világkonferenciának. 2007. június 3-15. között Hágában több mint 170 ország kormányának delegáltjai fognak találkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1290995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása