környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Ökogazdálkodással az éhezés ellen

2007.08.14. 23:19 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: ökogazdálkodás

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ökológiai gazdálkodással és élelmiszerbiztonsággal foglalkozó konferenciájának jelentése szerint az ökológiai gazdálkodás képes lenne a teljes emberiség élelmiszerbiztonságának megteremtésére.

 

A konferencia háttéranyagai szerint a környezetkímélő gazdálkodás az iparszerű termeléshez hasonló mértékben, de kisebb környezetterheléssel tudná ellátni az emberiséget élelmiszerrel.

A konferencia következtetései között szerepel, hogy az ökológiai gazdálkodás terjedése lényeges lehet a klímaváltozással szembeni alkalmazkodásban, illetve annak mérséklésében. A vegyszermentes termelésnek a vízellátás biztonságában is szerepe lehet, ugyanis ez a gazdálkodási forma nem szennyezi el a vízkészleteket, javítja a talajok vízgazdálkodását és az aszály sújtotta területeken jobb terméseredményeket biztosít a rá jellemző termesztési változatosság következtében.

Az ökológiai gazdálkodás a változatosabb terméklistával és a kedvezőbb beltartalmi értékekkel segít a megfelelő mikroelemtartalmú táplálék biztosításában. A nagyobb munkaerőigény lehetőséget teremt a vidéki lakosság életfeltételeinek megőrzéséhez.

A konferencia következtetése szerint az ökogazdálkodás terjedése nagyrészt politikai kérdés, ezért igen fontosnak tartják, hogy az egyes kormányok biztosítsák az annak feltételrendszereit, figyelembe véve annak kedvező szociális hatásait is.

A fenti megállapítást amerikai kutatók vizsgálati eredményei erősítik, akik az ökológiai és az iparszerű termelési módszerű üzemek termésátlagainak összehasonlítása után arra jutottak, hogy a fejlett országokban a két gazdálkodási forma termésátlagai között nincs lényeges eltérés, míg a fejlődő országokban ökológiai gazdálkodással a korábbi termésátlagok akár 2-3-szorosa is elérhető. Az értékelés során közel 300 termésátlagot vettek figyelembe a világ számos területéről.

tudatosvasarlo

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr35140201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása