környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Hogyan legyek energiatudatos ?

2007.08.16. 23:33 | Alia | Szólj hozzá!

 

Az energia használata mindennapjaink része. Elképzelni sem tudjuk az életünket nélküle, hiszen az energia biztosítja számunkra a meleget, működteti gépeinket, és világosságot ad.
Az energia előállítása, szállítása, és használata környezetterhelő tevékenység, ezért fontos, hogy mindannyian tudatosan használjuk. A tudatos fogyasztással ugyanis hozzájárulhatunk a fenntartható fejlődéshez, amely biztosítja a felnövekvő generációk számára is azokat a (környezeti és erőforrásbeli) javakat, amelyeket ma mi élvezünk.

Az energia előállítása:

Az energiát, amely a jóléti társadalmak alapszükséglete, jelenleg kétféle forrásból állítjuk elő: megújuló és nem megújuló energiaforrásokból. (A szavakra kattintva interaktív poszter segítségével kaphatsz részletes tájékoztatást ezekről az erőforrásokról.)

A nem megújuló erőforrásokból nyert energia számít jelenleg a földön a leginkább elterjedtnek, ma főként a fosszilis energiaforrások égetésével nyerünk energiát. Ezzel egyrészt a föld kimerüléssel fenyegető készleteit használjuk, másrészt pedig az elégetéssel keletkező melléktermékek(pl. CO2) súlyosan szennyezik a légkört, amellyel hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz.

A megújuló erőforrások (szél, víz, nap, biomassza, stb.) olyan energiaforrást jelentenek, amely környezetbarát módon képesek energiát előállítani, méghozzá oly módon, hogy közben "nem merülnek ki". (Ha ugyanis ma felhasználjuk a Nap energiáját, akkor az holnap is a rendelkezésünkre áll.) A megújuló energiaforrások további előnye az is, hogy "kicsiben" is képesek energiaigényeinket fedezni, hozzájárulva ezzel az egyedi igények helyi megoldásához.

Az energia szállítása:

A nagy erőművekben előállított villamos energia, egy bonyolult elosztási rendszeren keresztül jut el a fogyasztóhoz. E rendszerben biztosítani kell a folyamatos tárolási-, rendelkezésre állási-, biztonsági- és egyéb feltételeket ahhoz, hogy ha haza érünk, s felkapcsoljuk a villanyt, akkor a lámpáink világítsanak.

Az energia termelése és szállítása során sokat veszít eredeti erősségéből és hatásfokából. Azaz a megtermelt villamos energia egy része egyszerűen elvész a rendszerben, de megtermelni azt is meg kell. Az energia szállítása sok esetben környezetkárosítással is jár (pl. olajvezetékek, tankhajók esetében) hiszen a "nagyban" szállítók egy esetleges meghibásodás vagy baleset következtében közvetlen természeti katasztrófák előidézői lehetnek.

Az energia fogyasztása:

Mivel az energia előállítása és szállítása a környezetet súlyosan terhelő tevékenység, fontos, hogy az energia felhasználás egyéni szinten a tudatos fogyasztás elveit kövesse. Az energia felhasználás területén a tudatosság olyan szemléletet és magatartást jelent, amely előtérbe helyezi a környezetkímélő forrásból előállított energiát és annak felhasználása során a hatékony és takarékos megoldásokat igyekszik betartani.

Az energiafelhasználás során 4 fontos elemet kell figyelembe vennünk:

1. Hol állították elő az energiát amit fogyasztok?
A tudatos fogyasztó igyekszik a helyi szinten megtermelt energiát fogyasztani. Magyarországon és az EU-ban egyre több olyan beruházás jön létre, amely helyi erőforrásokra támaszkodva állít elő energiát (kisvízi erőművek, szélerőművek, biomassza hőerőművek stb.). A következő években az EU-ban létrejön a szabad energiapiac, amely lehetőséget ad arra, hogy szabadon válasszunk szolgáltatót.

2.Van e lehetőségem energiát (megújulók révén) előállítani, saját igényeim fedezésére?
A családi házakban, de a társasházakban élők számára is egyre több olyan megújuló energia előállítására  készült berendezés készül, amelynek alkalmazásával mi is termelhetünk energiát. Ezek a berendezések a könnyen hozzáférhetőek és költséghatékonyak. (Részletes bemutatásukkal az itt letölthető kiadványunk foglalkozik.)

3. Milyen hatékonysággal használom fel az energiát?
Az energiahatékonyság az jelenti, hogy a magam számára a lehető legkevesebb energia felhasználással biztosítsam a megfelelő körülményeket. Az energia hatékonyság az építési anyagoktól kezdve az alkalmazott módszereken keresztül, a háztartási gépek kiválasztásán és megfelelő használatán túl, a közlekedésig terjed. Az otthon az energiában interaktív plakátunk részletes bemutatóval szolgál erről, és hasznos információkat nyújtanak az Energiáról okosan!, az Energiakúra, valamint a Panaszkézikönyv  kiadványaink is.

4. Milyen energiatakarékossági lehetőségeim vannak?
Az energiahatékonyság és az energiatakarékosság kéz a kézben jár. Hiszen a legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb az az energia amit meg sem termelünk. Ezért fontos az, hogy csak akkor használjuk az energiát, amikor feltétlen szükségünk van rá.
Az Európai Unió 8 %–os szén-dioxid kibocsátáscsökkentést vállalt a Kiotói jegyzőkönyvben 2012–ig. Mindannyiunk érdeke, hogy ezt a mértéket elérjük, és ha lehet, túl is szárnyaljuk. Ez minden ember felelőssége, a tiéd is.

Legyél energiatudatos!

energiaclub

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr80141973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása