környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

TE is megteheted

2007.08.16. 14:39 | Alia | Szólj hozzá!

ÚJRAHASZNOSÍTÁS

A FÖLD SZERVEZET teljes mértékben támogatja az újrahasznosítást, ami a környezet megóvásának és javításának nagyon egyszerű és nagyon hatékony módja. Minden helyi szervezetünk és tagunk részt vesz az újrahasznosítban és mindenki mást is bátorít arra, hogy tegyen így.

Az újrahasznosítás egy nagyszerű elképzelés, mely megakadályozza, hogy több millió tonnányi szemét szennyezze a Földet.

A szemét nem olyan dolog, amire a legtöbb ember naponta szívesen gondol, de mindennapi környezeti következményekkel jár annak a 4,6 millió tonna hulladéknak a kezelése, amely egy év alatt magyarországon keletkezik.

Mi az újrahasznosítás?

Nos, ahelyett, hogy a műanyagokat, az üveget és a fémet egy szemetesbe dobnád, egyszerűen a speciális megkülönböztető jelű szelektív hulladékgyűjtő tartályokba rakva őket, ezek újrahasznosításra kerülnek, mint új termékek. Például minden kartont bezúznak és új kartondobozokat készítenek belőlük. Minden műanyag beolvasztásra kerül és új termékek készülnek ezekből. Gondold végig, hogy egy ilyen kicsi és egyszerű akció mennyire hasznos bolygónk számára, különösen, amikor milliónyi ember együtt teszi ezt.

Ma az újrahasznosítás könnyebb, mint valaha. A gyártók könnyen azonosítható újrahasznosítási jelekkel látják el termékeiket. Az alábbiakban néhány módot említünk, hogyan javítja az újrahasznositás közösségedet és a környezetedet:

srcr

• megóvja a természetes erőforrásokat

 • csökkenti a hulladéklerakók méretét

• csökkenti a szennyezést

• energiát takarít meg

• pénzt takarít meg 

 • munkahelyeket teremt

Az újrahasznosítás segít a mindennap használatos termékek előállításában – az üditőitalos dobozoktól az írógéppapírig, a szőnyegtől az autókig. Az újrahasznosítás során kinyerjük az értékes anyagokat a szemétből, hogy új termékeket készítsünk belőlük. Emiatt ez az egyik legrégebbi és leginkább megtérülő környezetvédelmi tevékenység.

Noha a legtöbb országban eredményeket érnek el az egy év alatt keletkező hulladékmennyiség csökkentésében, és abban, ahogy ezt a szemét-mennyiséget kezelik, még mindig sok a tennivaló ezen a téren. Ebben mindenki segíthet. Kezdjük az oktatással.

Ki hasznosíthat újra?

MINDENKINEK újrahasznosítást kellene végeznie. Sok ember él olyan családi házban, ikerházban, apartmanokban, társasházban vagy lakótelepeken, ahol van szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatás.

Mit tegyek ha egy apartmanban vagy társasházban élek?

Keresd meg a házmestert vagy a közös képviselőt, hogy a szelektív gyűjtési szolgáltatást egyeztesse a szemétszállítókkal.

Mit lehet újrahasznosítani?

Újságpapír, karton, reklámlevelek, magazinok, telefonkönyvek, üvegek és üvegkorsók, aluminium és ón, a legtöbb műanyag, zöldhulladék és háztartási hulladék.

Vannak az újságpapír számára speciális követelmények?

A legtöbb szemétszállító azt kéri, hogy az újságpapír legyen a többi újrahasznosítható dolog tetején vagy a kuka mellett, leginkább egy papírzsákban, hogy az újságpapírok ne legyenek vizesek vagy szennyezettek.

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

A hulladékszállítód kérhet egy ésszerű térítést ezért a szolgáltatásért szervezési és adminisztratív költségre. Ennyit megér ez.

Mikor és hová tegyem az újrahasznosítós kukámat?

Tedd a normális kukák mellé, amikor a szemétgyűjtési nap van a héten. Érdemes reggel kitenni, mert gyakran előbb jönnek érte, hogy megelőzzék a guberálókat. Ha apartmanban, társasházban vagy lakótelepen élsz, akkor tedd az anyagokat az újrahasznosítós konténerbe.

Várásolj újrahasznosított terméket amikor csak lehetséges!

Az újrahasznosított termék vásárlását gyakran úgy nevezik, hogy “a kör bezárása”. Amikor valaki újrahasznosított anyagból készült terméket vagy ilyen csomagolású terméket vásárol, akkor ilyen termékek forgalmazására bátorítja a piacot.

Az újrahasznosított anyagokat tartalmazó termékek és csomagolások gyakran tartalmaznak ilyen feliratot vagy újrahasznosítás jelet. Nagyon sok hétköznapi terméken azonban nincs rajta ez a jel, pedig tartalmaznak újrahasznosított anyagokat. Több ezer újrahasznosított termék kapható már. Ezek között vannak olyanok, mint a gabonapelyhes doboz, papírtörülközők, szőnyeg, aluminium konzervdobozok, újságok, tároló üvegek, mosóporos dobozok és motorolaj.

Minden FÖLD SZERVEZET tagot bátorítunk arra, hogy otthon és munkahelyén végezzen újrahasznosítást és vásároljon újrahasznosított termékeket.

A kontinentális FÖLD SZERVEZET központod szívesen megad neked minden információt az újrahasznosításról. A kukák és szemétgyűjtők elhelyezésével kapcsolatban keresd fel a helyi hatóságot vagy városi önkormányzatot, akik ellátnak minden szükséges információval.

Az újrahasznosítással határozottan jobban fogod magad érezni – próbáld ki!

További információkért lépj kapcsolatba a legközelebbi FÖLD SZERVEZET irodával:

Magyarország – info.foldegyesulet@gmail.com

Egyesült Államok – info.us@earthorganization.org

Európa – info.eu@earthorganization.org

Afrika – info.africa@earthorganization.org

Nemzetközi – info@earthorganization.org

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr22141561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása