környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Túlélte a 1,5 tonnás jégkocka

2007.06.05. 21:41 | Alia | Szólj hozzá!

Két hónap alatt térfogatának mindössze egynegyedét vesztette el az a jégkocka, melyet kedden csomagoltak ki szigeteléséből a környezetvédelmi világnapon.

Frappánsan bizonyította a „Szigetelve jobb” szlogen igazságát az a 1,5 tonnás jégkocka, melyet két hónap után kedden csomagoltak ki a Városháza Parkban. Idén április 4-én a becsomagoláskor a jégkocka térfogata 1,72 köbméter volt, ami két hónap után mindössze 1,3 köbméterre apadt, tehát, a szigetelésnek köszönhetően megmaradt a jég 75 százaléka.

A Jégkocka akció célja az volt, hogy a szervezők és a politikusok felhívják a figyelmet arra, hogy a megfelelő hőszigetelés hatékonyan csökkenti az energiafogyasztást, ami a pénzmegtakarítás mellett környezeti előnyökkel is jár: kisebb lesz a klímaváltozásért is felelős széndioxid kibocsátás – olvasható a főváros közleményében. „Látva az 1,3 köbméteres jégkockát, bárki beláthatja, hogy a jó szigetelés mennyire nagy jelentőséggel bír az életünkben. A kánikulában a klímaberendezések, a téli hideg idején a fűtés óriási energiákat emészt fel. Korántsem mindegy, hogy – a természetet, a környezetet és nem utolsó sorban a pénztárcánkat kímélve – nem hagyjuk elpazarolni ezeknek az energiáknak a jelentős részét.” – hangsúlyozta Hagyó Miklós, főpolgármester-helyettes.

Környezetvédelmi világnap 32 éve

32 évvel ezelőtt, 1972. június 5-én tartották meg Stockholmban az „Ember és bioszféra” címet viselő ENSZ környezetvédelmi világkonferenciát. Az emberi környezettel foglalkozó konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította. Az ENSZ az évtizedek folyamán alapelveket fogalmazott meg a környezeti értékek megőrzése érdekében.

A jelenlegi elképzelések között szerepel az energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése valamit a környezetszennyezés megelőzése. A világnap célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot, és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának is kell tennie valamit természetes, épített, társadalmi és belső környezetünk megóvásáért, harmonikusabbá tételéért. Az ENSZ világnapjai között június 5. előkelő helyen áll: minden évben kiválasztanak egy országot, ahol a központi eseményeket rendezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr893344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása