környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Adios 20 Minutos!?

2007.06.07. 18:52 | Alia | Szólj hozzá!

 

A londoni hatóságok a napi 3-4 tonna papírt felemésztő ingyenes újságok betiltását fontolgatják. Ha néhány héten belül nem garantálják az újrahasznosítást a kiadók, a döntéshozók véget vetnek az ingyenlapok virágzásának.

 

Nálunk is egyre növekszik a reggelenként a metróállomások közelében osztogatott ingyenes hírújságok száma, amelyek Nyugat-Európában egyre nagyobb problémát jelentenek. Hatásukra a nyomtatott sajtó folyamatosan visszaszorulóban van - felmérések szerint Spanyolországban például radikálisan csökkent a hagyományos újságot olvasók száma azóta, hogy megjelentek a piacon ingyenes társaik. Pedig, mint azt a legnépszerűbb spanyol ingyenújság címe a 20 Minutos is mutatja, ezen újságok élettartama 15-20 perc. Pontosan eddig tart ugyanis elolvasni a bennük szereplő híranyagot, miközben a rövid cikkek következtében az olvasó alig lesz tájékozottabb a világ dolgait illetően.

Madridban például már a terjesztéssel sem nagyon foglalkoznak a kiadók, csak lerakják az újsághalmokat a metrólejárók lépcsőjére vagy a buszmegállók padjaira, aztán ha éppen fúj a szél, a környéken mindenki térdig jár az újságpapírban; ha pedig esik az eső, napokig ázott papírmasszák figyelnek a pihenésre szánt padokon. Ráadásul a tapasztalatok szerint az emberek is sokkal inkább hajlamosak eldobálni az ingyenújságot, mint azokat a lapokat, amikért pénzt adtak ki. A 20 Minutos ma Spanyolország legnagyobb példányszámban megjelenő újságja, naponta 3,2 millió olvasóval. A magyarországi Metrónak is egyre növekszik a példányszáma, tavaly már napi 350 ezer körül volt, olvasóik száma pedig elérte a napi 800 ezret is.

Míg a tradicionális presztízslapok példányszáma szerte a világon csökken (így nálunk is), az ingyenes újságok piaca egyre dinamikusabban fejlődik. A világon naponta169 ingyenes újság jelenik meg 27,9 millió példányban, ebből 18,6 millió Európában.

A legtöbb szakember hatalmas sikert jósol az ingyenes lapoknak, ezeket ugyanis főként a 18-35 év közötti fiatalok olvassák, akik az internet révén már hozzászoktak, hogy nem kell fizetni a hírekért és az információszerzésért. Míg szüleik évtizedekig ragaszkodtak egy újsághoz, addig a fiatalabb korosztály számára teljesen magától értetődő, hogy több helyről, minél gyorsabban szerzi be az információit.

Londonban már négy hónapja folynak a tárgyalások, de egyelőre nem nagyon jutnak dűlőre a felek. A kiadók nem akarnak fizetni az újrahasznosításért, a helyi autoritások ezért azt tervezik, betiltják a lapok terjesztését azokban a körzetekben, ahol azok szennyezést okoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5694548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása