környezetünk

Hogy milyen környezetben élünk az rajtunk is múlik.

Nem engednek az amerikai autógyárak

2007.06.07. 13:50 | Alia | Szólj hozzá!

Címkék: autógyárak

Tönkretenné az amerikai autógyártást a Kongresszus szigorúbb üzemanyag-takarékossági törvénytervezete - érvelt a három legnagyobb gyár egy washingtoni meghallgatáson.

Az Egyesült Államokban jelenleg érvényes szabályozás szerint a személyautók 100 kilométerenként nem egészen 9 litert fogyaszthatnak, míg a terepjárók 11 litert.

John Dingell demokrata - michigani - képviselő, a képviselőház igen befolyásos energiaügyi és gazdasági bizottságának vezetője egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely 2020-ra a javasolt fogyasztási értéket 6,5, illetve 8 liter alá szorítaná.

Egy szerdai meghallgatáson a három nagy autógyár képviselői azzal érveltek, hogy a szigorítás elvenné az emberektől a terepjárókat.

Byron Dorgan demokrata képviselő viszont azt mondta, hogy vége annak a több évtizedes korszaknak, amikor az autógyárak lobbistái az ipar minden érdekét
keresztül tudták vinni a törvényhozáson.

Rick Wagoner, a General Motors elnök-vezérigazgatója viszont azzal érvelt, hogy az iparágnak eddig sem sikerült végrehajtania a politika által előírt takarékossági programokat, ezért inkább az alternatív üzemanyagok, illetve az elektromos autók irányába lenne érdemes fejleszteni.

A General Motors az első negyedéves árbevételi adatok alapján egyébként éppen nemrég veszítette el a világ legnagyobb autógyártója címet, amelyet a Toyota hódított el. Tavaly viszont darabszámra még a GM adott el több autót.

Nem is olyan szigorú

A szigorúbb fogyasztási normák mellett azonban a jövő héten vitára bocsátandó törvény közel sem olyan szigorú, mint azt a globális felmelegedés ellen főként szavakkal harcoló politikusok állítják.

Az új normák csak 2022-ben lépnének életbe, másodszor ugyanez a jogszabály megtiltaná az egyes szövetségi államoknak, hogy saját takarékossági normákat állapítsanak meg.

Márpedig egy tucat állam - közöttük Kalifornia - korábban és szigorúbb határokat kíván bevezetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kornyezetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1394353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása